vrijdag 28 oktober 2011

TTC

Ik heb een bezoek gebracht aan de TTC in Zaza. TTC staat voor Teacher Training College. Dat is de school waar alle leraren voor de lagere school worden opgeleid. In het hele land zijn er elf. Bij elk van deze elf centra heeft VSO iemand geplaatst om te zorgen voor ondersteuning. In Zaza is dat Jennifer en is afkomstig uit Canada. Ik heb haar deze week een bezoek gebracht.


Het onderwijssysteem in Rwanda ziet er als volgt uit. Als basis is er natuurlijk de lagere school. In het Engels heet dat dan Primary School en het heeft zes klassen van P1 (Primary 1) to P6 (Primary 6). Daarna komt de middelbare school en dat heet hier Secondary School. Kinderen zijn hier verplicht om negen jaar naar school te gaan. Tot S3 (Secondary 3) horen dus alle kinderen op school te zitten. Aan het eind van S3 is er een examen. De kinderen met de hoogste resultaten mogen door gaan naar de laatste drie klassen van de middelbare school. Aan het eind van S6 mogen ze wederom een examen doen en daarna kunnen ze eventueel naar hogeschool (College) of de universiteit.

De kinderen die niet tot de best scorende leerlingen bij het examen van S3 horen, mogen nog wel verder leren aan de TTC. In deze TTC zijn er drie klassen en die worden ook weer S4 tot en met S6 genoemd. Door dit bijzondere systeem krijg je dus dat de minst presterende leerlingen in de middelbare school worden opgeleid tot de leraren van de lagere school.


De TTC’s zijn verspreid over het gehele land en zijn zonder uitzondering op de meest afgelegen plaatsen. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen om de leerlingen niet te veel bloot te stellen aan onwenselijke impulsen.

In principe zouden die kinderen van zes tot twaalf jaar op de lagere school moeten zitten en de kinderen van twaalf tot achttien op de middelbare school. In de praktijk zitten er heel vaak veel oudere leerlingen in de klas. Dat komt omdat niet alle kinderen gelijk vanaf hun zesde naar school gaan. Het niet kunnen betalen om naar school te gaan is een ander oorzaak dat leerlingen pas op latere leeftijd naar school gaan.

Het schooljaar loopt van januari tot en met december. Het eerste trimester is van januari tot april en daarop volgende vakantie valt dan samen met de herdenking van de genocide. Het tweede trimester is van april tot en met juli die worden afgesloten door drie weken vakantie in juli en augustus. Het laatste trimester is van augustus tot en met oktober. Als ik er ben worden er geen lessen meer gegeven. Op vrijdag 27 oktober is de laatste schooldag van het jaar en dan wacht nu de lange vakantie tot het volgende schooljaar dat ze halverwege januari begint.

De ondersteuning van Jennifer zou in theorie voor de leraren op deze school moeten zijn, om ze ertoe te krijgen om wat beter en interessanter onderwijs te lagen geven. Vaak bestaat het onderwijs hier nog te vaak op de wijze dat een leraar iets op het schoolbord schrijft, dat vervolgens gekopieerd wordt door de leerlingen in een schrift. Doordat ze dat gekopieerd hebben, worden ze geacht dat geleerd te hebben. In de praktijk komt het erop neer dat de leraren het te druk hebben om begeleid te worden en ook al te veel vast zitten in hun bestaande structuren. Wat er wel gebeurd is dat de meest initiatiefrijke leerlingen van de school haar weten te vinden en vragen om ondersteuning. Op deze wijze komt er toch nog iets terecht van de doelstelling van de plaatsing.

Een bijbehorende doelstelling van bij een TTC geplaatste mensen is om een zogenaamd ‘Resource Center’ op te zetten. Dit is een lokaal binnen een TTC waar het mogelijk is om op een leukere manier om te gaan met lesgeven. Het schijnt enige tijd te vergen om de directeur van de TTC te overtuigen om zijn ruimte te creëren, maar na een paar maanden heb je dan ook wat. Toen had ze nog het probleem van de sleutel van de tussenruimte. Deze was in het bezit van de bibliothecaris. Achter de tussenruimte zitten zowel de bibliotheek als het Resource Center. En als de bibliothecaris er niet was dan was de tussenruimte ook dicht en kon niemand, ook Jennifer zelf niet, bij haar eigen lokaal komen. Een tweede sleutel laten maken is een hele onderneming geweest.


De boeken die allang aanwezig zijn in de school worden onder het stof vandaan gehaald en kunnen gebruikt worden door de leerlingen. Ook op visueel gebied wordt geprobeerd om de fantasie te prikkelen. Dit gebeurt door middel van de rijstzakken (rice sacks). Bij gebrek aan papier wordt hier vaak getekend op rijstzakken. Vele voorgetekende rijstzakken zijn aangeleverd met alledaagse dingen. Jennifer heeft aan leerlingen gevraagd om ook een tekening te maken. En dan blijkt dat ze nog nooit getekend hebben. En dat ze dus gewoon angst hebben om te tekenen. Het enige waar ze dan nog toe in staat zijn is om een bestaande tekening te gaan overtrekken. Wat een verschil met de tekencultuur in ons land!


Terwijl ik door Jennifer wordt rondgeleid door het Resource Center worden we vergezeld van Jean Claude, een van de betere leerlingen van de school. Zij heeft hem een beetje onder haar hoede genomen. Het schoolgeld voor de TTC is 50.000 Frw per trimester en dan komt dus neer op 150.000 Frw per jaar. Dat kan zijn familie niet betalen en omdat hij Hutu is krijgt hij ook op geen enkele wijze steun van de regering. Dus gaat Jennifer hem financieel steunen door familie, vrienden en kennissen in Canada.

Even later komt er een andere leerling binnen die om support vraagt. Jennifer sputtert nog een beetje tegen onder het mom dat zij vorige week een afspraak hadden en dat hij toen niet was komen opdagen. Toch strijkt ze over haar hart en maakt ze een uurtje voor hem vrij. Dat geeft Jean Claude de gelegenheid om mij een rondleiding te geven over de TTC.


Op de TTC zitten zo’n 800 leerlingen, ongeveer gelijkelijk verdeeld onder meisjes en jongens. Alle leerlingen zitten intern op de school. De jongens in hun jongensbarakken en de meisjes op hun eigen afdeling. Jean Claude laat mij de ruimtes zien waar de jongens overnachten. Ze zitten met acht jongens in een kamer. Kamer is een groot woord want er zijn geen deuren, het gaat meer om afscheidingen binnen een enorme ruimte. Het is een beetje een rare tijd, want rond de school en in de slaapvertrekken hangen de leerlingen een beetje rond, in afwachting van de diploma-uitreiking en de grote vakantie. Een enkele leerling komt zojuist onder de douche vandaan en loopt nog rond in zijn blootje. Ik probeer zo veel mogelijk de andere kant op te kijken.



Jean Claude vertelt iets over de structuur van de school. Binnen S4, S5 en S6 zijn er nog weer specialisaties. Er zijn drie subklassen, namelijk die van Language, Science en Social Studies. Hij doet Language en leert er Kinyarwanda, Engels en Frans. Zij staan om vijf uur op, want ze moeten om zes uur in de kerk zitten voor een mis van een uur. Deze TTC is namelijk van katholieke signatuur. Daarna is er ontbijt in de vorm van pap en daarna beginnen de lessen. Om twaalf uur is er lunch in de eetzaal, gevolgd door de lessen in de middag. Om negen uur ’s avonds gaan de lichten uit op de slaapzalen. Ik begon me af te vragen wat er zo achter de schermen gebeurde. Al die leerlingen in de leeftijd van vijftien tot ver over de twintig opeengepakt en opgesloten op zo’n klein gebied. Dan vraag je toch om moeilijkheden?


Ondertussen heb ik een blik mogen werpen in de eetzaal, in de keuken en in een aantal klaslokalen. In deze klaslokalen werd geen les meer gegeven, maar soms zaten er nog wel een aantal leerlingen individueel te werken. Onderweg wees Jean Claude ook nog op de kantine, waar ze zo waar in de gelegenheid zijn om bier te drinken. Aan het eind van de rondleiding worden we begroet door de Deputy of Discipline. Deze nors kijkende meneer doet zijn naam alle eer aan voegt mij toe dat ik geen autorisatie had om rond te lopen op het terrein en ook geen foto’s had mogen nemen. Ik beloofde plechtig geen foto’s meer te nemen en gaf aan dat ik hier op uitnodiging van Jennifer was. Hij zei dat ik mij dan alleen maar mocht begeven in de buurt van haar Resource Center. Dat hebben we dan ook maar snel gedaan en dat kwam goed uit, want Jennifer was zojuist klaar met haar leerling. Jean Claude had duidelijk ook niet zo’n hoge pet op van de Deputy of Discipline.


Om naar buiten te komen was er ook nog een klein probleem, want de deur was op slot en de Gatekeeper was in geen velden of wegen te bekennen. De Gatekeeper is er om ervoor te zorgen dat alle leerlingen binnen het schoolterrein blijven. Alleen met een goede reden mogen ze eruit. Jennifer had het ook al menigmaal meegemaakt dat ze er niet in of uit kon komen, omdat de Gatekeeper er niet was. Zo doet het echt ook een beetje denken aan een gevangenis. En je vraagt je af waarom de boel zo achter slot en grendel moet. Want in Zaza is niets te beleven. Wat zouden ze daar voor gekkigheid kunnen uithalen? Gelukkig vinden we nog andere beambte die in het bezit is van de sleutel en bereid is om ons naar buiten te laten gaan.

donderdag 27 oktober 2011

Het duel van het jaar

Afgelopen zondag was er het duel van het jaar. Althans zo werd het van te voren aangekondigd. De competitie van Rwanda is inmiddels al begonnen en is dit weekend gevorderd tot de vijfde speelronde. In het Amahoro stadion vond de wedstrijd plaats tussen de twee grote rivalen van Kigali en dus eigenlijk Rwanda. Het duel tussen de volksclub Rayon Sport en de club van het leger APR.

APR had tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en stond dus bovenaan in de competitie. Rayon Sport had al wat punten laten liggen en was dus op zoek naar een overwinning.

Wij zaten te lunchen op het terras van Chez Lando en keken neer op het plein van Kisimenti. Rond het middaguur waren de fans al overactief. Busjes en motoren met vlaggen en luid toeterende fans passeerden de rotonde op weg naar het stadion. De APR-fans met zwart-witte vlagen, de fans van Rayon Sport met blauw-witte.

De wedstrijd zou oorspronkelijk om half drie ’s middags plaatsvinden. Op hetzelfde tijdstip zou echter ook de topper in Engelse competitie zijn, de wedstrijd tussen Manchester City en Manchester United. De Engelse competitie is mateloos populair hier in Rwanda en als er een dergelijke wedstrijd uitgezonden wordt, dan zullen alle bars en cafés met de juiste satellietverbinding uitpuilen van de toegestroomde fans.

Men was bang dat er mensen naar de wedstrijd op televisie zouden gaan kijken dan naar de wedstrijd in het stadion. Heel slim heeft men de wedstrijd uitgesteld tot half vijf, maar bovendien heeft men besloten om de derby van Manchester te vertonen op een groot scherm in het stadion. Zo kon de voetbalhongerige toeschouwer beide wedstrijden zien.

Ergens gedurende de eerste helft neem ik met mijn ticket van 5.000 Frw plaats in het stadion. City staat met 0-1 voor. Even later krijg ik gezelschap van iemand naast mij. Al snel wordt duidelijk dat het een Nederlander is, afkomstig uit Bedum. De geboorteplaats van Arjen Robben. Fan van FC Groningen. Namens zijn school uit Heerenveen is hij hier voor een paar maanden om een aantal van zijn leerlingen te begeleiden. Twee zijn er mee gekomen in het stadion. Soms is wereld heel klein, blijkt maar weer.

De wedstrijd in Engeland neemt dramatische vormen aan als United een ongenadig pak slaag krijgt van City (1-6). Elke keer als City scoort, wordt dat met enorm gejuich in het stadion begeleid. Ik dacht altijd dat United het meest favoriete team in Rwanda was, maar misschien hebben er nog wel meer mensen een hekel aan die club.


Terwijl de wedstrijd bezig is op het grote scherm, wordt door de twee teams op het hoofdveld warmgelopen. De jongens van APR worden daarin begeleid door hoofdcoach Ernie Brandts en assistent-coach Rene Hiddink, inderdaad de broer van.


Om half vijf begint de wedstrijd in een bomvol stadion. De eerste twintig minuten gaat het redelijk gelijk op met een licht overwicht van APR. Dit resulteert uit een fraai doelpunt via een kopbal vanuit een hoekschop. De voorsprong van APR wordt gevierd door de tribune aan de overkant, door ongeveer een kwart van de aanwezigen in het stadion. Ernie en Rene vieren het doelpunt ook uitbundig.



Na het doelpunt viel APR terug en kwam Rayon Sport meer in de wedstrijd. Vlak voor rust wordt een aanvaller van Rayon Sport gevloerd in het strafschopgebied. Penalty. En terecht. Deze wordt vlekkeloos ingeschoten. Dat geeft een 1-1 russtand. Door de fans wordt dit doelpunt gevierd alsof ze de wedstrijd al gewonnen hebben. Het is ook duidelijk dat er in het stadion veel meer fans van Rayon Sport zijn dan van APS. Rayon Sport is dan toch duidelijk de volksclub.



Na rust is APR nergens meer te bekennen. Rayon Sport is heer en meester in het kwalitatief magere duel. Het regent fouten, vooral bij APR. Misschien worden ze er zenuwachtig van ze zouden kunnen verliezen. Ernie heeft ze duidelijk niet de goede peptalk in de rust kunnen geven. De onvermijdelijke 2-1 voor Rayon Sport kon dan ook niet uitblijven. Het dak vliegt eraf in het stadion door het oorverdovende lawaai van de fans.



Ook na dit doelpunt kon APR zich niet herpakken. Het bleef fout op fout stapelen, met de beste kansen voor Rayon Sport. Om het tij te keren brengt Ernie een tweetal invallers in het veld. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd werd het opeens grimmig. Terwijl het spel stilligt voor een blessurebehandeling liggen er aan de andere kant van het veld opeens twee spelers van Rayon Sport op de grond en is er een opstootje tussen de spelers. Tussen deze twee teams is blijkbaar wel wat rivaliteit. De politie komt het veld op gerend om de spelers van elkaar te scheiden en de boel te sussen.


In de laatste vijf minuten komt er dan zowaar een slotoffensief met een paar kansen voor APR. En wonderwel valt het doelpunt dan toch nog, vlak voor het eindsignaal. De fans van APR kunnen alsnog juichen. Niet snel daarna is het afgelopen en eindigt de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Ernie Brandts heeft met zijn team een nauwelijks verdiend gelijkspel gehaald en mag daar dik tevreden mee zijn.


dinsdag 25 oktober 2011

Het concert van Dr Claude

Tijdens onze opname sessie van de video voor ‘I love you so’ waren we al uitgenodigd voor het optreden van Dr Claude en een keur van andere artiesten op vrijdag 21 oktober vanaf zeven uur ‘s avonds. Via mail kregen we later nogmaals een uitnodiging.

Warmly recommended concert at Ishyo this Friday evening from 05.30 p.m.
Singer ''Big Mama'' combines a traditional feel with a modern sound brought with her unique voice that embraces and enchants you!
        Featuring Dr Claude, Miss Shanel and others!!!
                Bring friends and music lovers!

Tijdstippen is altijd een moeilijk begrip in Rwanda. Ik was ruim op tijd aanwezig en natuurlijk veel te vroeg voor alles. Naast Ishyo bevindt zich de uitspanning Shooters. Omdat het toch nog lang niet was begonnen kon ik daar een hapje eten en rustig gaan aanschouwen wat er ging gebeuren.

Intussen was al wel duidelijk geworden dat de artiesten veel later zouden gaan optreden en dat zij voorafgegaan zouden worden door 'Comedy night'. Om ongeveer acht uur gingen veel mensen naar binnen en dat leek een goed teken om ook naar binnen te gaan. Humor in Rwanda, daar hadden we nog niet van gehoord, dus het maakte wel nieuwsgierig.


En het viel in het geheel niet tegen. De teksten waren voor de helft in het Engels en voor andere helft in het Frans. Slechts een zeer beperkt gedeelte was in het Kinyarwanda. Het Engels was heel goed te volgen en was op zijn tijd heel humoristisch. Het Frans was minder goed te volgen, maar gezien de reacties uit de zaal moet het ook heel erg goed te zijn geweest.


De scene in het Kinyarwanda was weliswaar niet te verstaan, maar door de mimiek kon de essentie ervan perfect worden overgebracht. Een klant in een restaurant wilde bestellen van de uitgebreide menukaart, maar moest telkens weer teleurgesteld worden omdat hetgeen hij wilde bestellen toch niet aanwezig was. Een heel herkenbare situatie. Of dat ze in een bar proberen om je een warm biertje te slijten in plaats van een koude.


Heel veel grappen gingen over het verschil tussen mannen en vrouwen. Ook religie werd op de hak genomen. Maar politiek kwam er niet aan te pas. De naam Paul Kagame is niet gevallen die avond, terwijl hij natuurlijk iemand is waar je zeer veel grappen over zou kunnen maken. Geen enkel politiek item werd aangekaart. Dat is hier dus nog een brug te ver.

Meer dan een uur hebben we zo genoten van Rwandese humor. Zeer leerzaam en zeer vermakelijk. Na een kleine pauze waren we terug voor het optreden van de artiesten.


De eerste die ging optreden was Natascha. Zij was ook aanwezig bij het opnemen van de video van Dr Claude. Zij zong twee liedjes in het Engels. Goed in elkaar zittende muziek dat begeleid door een strak klinkende band lekker werd gebracht.


Daarna was het de beurt aan Miss Shanel. Ook zij zong twee liedjes. Haar bijdrage was meer traditioneel. Het eerste liedje was a capella en het tweede alleen begeleid door gitaar. Mooie ingetogen muziek.


Vervolgens kwam Dr Claude op het podium. Hij zette meteen de zal op zijn kop, want iedereen kwam uit de banken overeind en begon te dansen. Hij zong ook slechts twee liedjes, en dat was jammer, want het smaakte naar meer.



De avond werd afgesloten door de hoofdact Big Mama. Zij is de moeder van Natascha, en ook zij was in de garage van Dr Claude toen de video gemaakt werd. Zij woont in België en heeft onlangs een cd gemaakt. Hier in Rwanda maakte ze deze avond haar debuut op het podium. Haar muziek is een mix van traditionele muziek met moderne elementen. Alle liederen zijn in het Kinyarwanda. De muziek klonk erg goed, een goede mix van snelle en langzame nummers. De ene keer wat meer traditioneler dan de andere. Haar stem sprak mij op de een of andere manier niet zo aan. Er zaten te veel trillingen in. In potentie heeft ze een hele goede stem, maar het kwam er naar mijn inzien niet helemaal uit. Toch was het al met al een aangenaam optreden en scoorde het toch nog een ruime voldoende.


Tijdens het optreden werd ik aangeschoten door een jongeman met de naam Sabin. Hij zei dat hij een website had over artiesten in Rwanda. Hij wilde de volgende dag een artikel plaatsen op zijn website, maar hij had zijn camera vergeten. Dus vroeg hij mij of ik de foto’s die ik gemaakt had tijdens die avond beschikbaar wilde stellen. Daartoe was ik bereid en de volgende ochtend heb ik hem een linkje toegestuurd van mijn foto’s. ’s Avonds heb ik zijn website eens opgezocht. Jawel hoor, hij had een stukje geschreven over die avond en mijn foto’s erbij geplaatst. Met bronvermelding. Hier is de link naar het stukje: http://www.inyarwanda.com/news_full.php?newsTopic=1110220940

maandag 24 oktober 2011

Dr Claude (Ik ben beroemd!)

Ik ben beroemd in Rwanda! Ik heb een rol in de video van de nieuwste hit van de bekende Rwandese artiest Dr Claude met als titel ‘I love you so’. Hopelijk binnenkort op YouTube.


Vorige week zaterdag liep ik om een uur van drie rond op de jaarlijkse Crafts Fair bij de Amerikaanse ambassade. Kijkend naar alle snuisterijen en luisterend naar de muziek van Kwizera. Op dat moment kreeg ik een telefoontje van Rose, zij werkt namens VSO bij de YWCA in Gitarama. Zij vroeg mij of ik nog diezelfde middag mee wilde doen in een video. Omdat er een flink geroezemoes om mij heen was, kon ik het maar half verstaan. Ik stond op het punt om te vertrekken om weer eens mee te doen aan de Kigali Hash House Harriers en dus was mijn antwoord dat ik niet geïnteresseerd was.

Al lopende op weg naar een busje om mij naar de verzamelplek te brengen voor het hardlopen begon ik nog eens na te denken over het verzoek. En dacht dat ik elke week wel kan hardlopen en dat de opname van een video niet elke week is. Op een rustig plekje belde ik Rose terug om eens goed te vragen waar ze over belde. Zij zei dat ze iemand nodig hadden om te figureren in de video van Dr Claude. Toen ik hoorde dat het voor een video van Dr Claude was ik meteen wel geïnteresseerd en vroeg dus of ze nog steeds iemand zochten. Zij hadden intussen nog niet iemand anders gevonden, dus het antwoord was ja.

Dr Claude kennen wij een beetje omdat zijn dochter bij Marte in de klas zat toen Marte begin dit jaar op de Nederlandse school zat. Hij bracht altijd zijn dochter weg naar deze school en haalde haar ook altijd weer op. Wilma heeft toen wel eens een lift van hem gekregen en heeft toentertijd ook een cd van hem ontvangen.

Rose verzocht mij om om vier uur bij het UTC-gebouw te zijn. Daar zou ik worden opgepikt Even na vieren stapte ik in de rode auto van Dr Claude. In de auto zaten al drie dames: Rose, Judy en Isy. Judy en Isy zijn in Rwanda namens VSO werkzaam in het onderwijs. Judy en Rose waren toevallig op zoek bij Isy toen zij het verzoek kreeg om te gaan spelen in de video. Vervolgens zijn zij drieën op zoek gegaan naar een mannelijke tegenspeler, dat ben ik dus uiteindelijk geworden. Het werd mij duidelijk dat het mijn taak zou zijn om een roos te overhandigen aan Isy. Dat zou dan opgenomen worden en onderdeel worden van de video van Dr Claude.


De opnamen vonden plaats in het huis van Dr Claude. De garage was ontruimd. Een wit doek was over de vloer gelegd. Twee enorme lampen stonden opgesteld. Deze zorgden ervoor dat de ruimte baadde in het licht. Het enige rekwisiet dat erin stond was een barkruk. Buiten de garage was het gezellig druk met allerlei mensen. De auto van Dr Claude werd tot vlak bij de garage gereden. De cd met het liedje ‘I love you so’ werd via de installatie in de auto afgedraaid en op herhaling gezet. Wij hebben dit lied waarschijnlijk wel honderd keer gehoord die middag.


Het idee achter de video is om vier verschillende stellen te laten figureren in de video. Een Indiaas stel, een Chinees koppel, twee Rwandezen en tenslotte een blank tweetal. Dat zouden dus Isy en ik zijn. Het Indiase stel was al weer vertrokken, maar het Chinese koppel was er nog wel. Over de Rwandezen werd niet gesproken, klaarblijkelijk was dat ook allang geregeld.


Eerst waren de Chinezen aan de beurt. De vrouw ging op de barkruk zitten, de man stond er naast en Dr Claude erachter. Het was de bedoeling dat het tweetal met elkaar aan het praten zou zijn, terwijl ondertussen Dr Claude playback aan het zingen was op zijn eigen liedje. Zo zou onze taak er dus ongeveer uit gaan zien.


Daarna waren wij aan de beurt. In de eerste scene moest ik op de barkruk zitten en Isy ging naast mij staan met een parasol in haar handen. Het was mijn taak om tijdens de opname een roos te overhandigen aan Isy. Ondertussen moesten wij proberen een geanimeerd gesprek te voeren. Dat viel nog niet mee. Op het gegeven moment wordt de gespreksinhoud van een niveau dat je geen idee meer hebt wat je nu moet zeggen. Ook zijn we gaan fluisteren terwijl dat natuurlijk helemaal niet nodig was. De muziek staat allang op de band, nu werd alleen maar het bijbehorende beeldmateriaal geschoten.


We kregen ook nog een tweede scene. Nu ging Isy plaatsnemen op de barkruk en kreeg ik mijn plek op een nieuw aangeleverd kuipstoeltje. Ik moeste wederom een roos overhandigen en nog steeds moesten wij proberen om een zo’n normaal mogelijk gesprek te voeren. Dr Claude stond tussen ons in en zong ook hier weer playback op zijn liedje. De neiging om naar Dr Claude te gaan kijken op plaats van naar elkaar moesten wij natuurlijk onderdrukken.


Na een kwartiertje zaten voor ons de opnamen erop. Dr Claude ging nog even verder met wat vervolgopnamen. Op de nieuw ingebrachte sofa was er eerst een opname met alle vijf aanwezige kinderen en vervolgens een paar opnames solo. Even later was de sofa weer weg en werd nog een aanvullende opname gemaakt van Dr Claude in een nieuwe blouse. De kledij mag dan worden gewisseld, maar de zilveren ketting met de letters DR bleef natuurlijk wel om zijn nek hangen.



Ondertussen was het koude bier en bovenal de koude witte wijn aangeleverd door Iris, de Belgische vrouw van Dr Claude. Terwijl Dr Claude nog bezig was met de opnamen genoten wij allen nog na van de geleverde prestatie en de heerlijke koele drankjes. ‘I love you so’ schalde voor de zeventigste keer uit de luidsprekerboxen van de auto. De sfeer was zeer gezellig en gemoedelijk. Toen Dr Claude klaar was kwam hij er ook bij. Hij komt zeer sympathiek over en is heel benaderbaar door iedereen. Wij krijgen een gesigneerde cd en ook een demo van de cd met het nieuwste liedje erop.

In de inmiddels lege garage wordt gedanst op ‘I love you so’. De Rwandezen beginnen als eerste en al gauw komen wij muzungo’s erbij. De cameraman gaat door met opnemen. Opeens zijn alle Rwandezen verdwenen en blijven alleen de vier blanken over. Wij dansen gewoon door op de muziek en ondertussen schiet de cameraman zijn plaatjes. Achteraf twijfelen wij of het per ongeluk was dat alleen wij vieren overbleven of dat er enige opzet in het spel was. Wij vermoeden wel dat als er een versie van de video met de bloopers van de dag komt, dat deze opname dan zeker een prominente plaats erin zal krijgen.

De lampen gaan uit, het witte doek wordt opgerold, de rekwisieten worden afgevoerd, de sofa wordt met vereende krachten teruggebracht naar de woonkamer. De lege garage ziet er weer uit zoals een garage er uit moet zien. Het feestje buiten de garage wordt echter nog even verder voortgezet met muziek, dans, bier en witte wijn. Ik kan Nederlands spreken met Iris, maar ook met Natascha die woonachtig is in België. Zij is hier met haar moeder. Wij worden allemaal uitgenodigd voor een concert voor over zes dagen. Dan zullen Dr Claude, Natascha en haar moeder optreden. Dat willen we natuurlijk niet missen. Het is na zevenen en tijd om te gaan. We hebben besloten om met zijn vieren te gaan eten in Sole Luna en we worden er persoonlijk heengebracht door Dr Claude, in zijn rode auto.

Zo komt er een einde aan middag met onverwachte inhoud. De video is inmiddels klaar en ik heb hem ook al gezien. Het is vreemd om jezelf zo terug te zien. Een beetje schaamte bij zoiets als dit blijft natuurlijk altijd aanwezig. En tot onze verbazing is de scene met de vier dansende muzungo’s ook gewoon een onderdeel geworden van de reguliere video. Het ziet er niet eens al te potsierlijk uit. De video is aangeboden aan de Rwandese televisie en is er inmiddels ook al vertoond. Vanaf nu kan ik misschien niet meer anoniem over straat lopen in Rwanda!

vrijdag 21 oktober 2011

Roodkapje

Niet zo lang geleden kreeg ik van Wilma de volgende mail.

Vanochtend had Marte klassenpresentatie, zo schattig! Samen met groep 3 en groep 7: groep 3 deed een les van de Vreedzame School voor, en groep 7 deed voor hoe zij Engels krijgen, erg goed! Ook heel leuk om de onderwijzers van die groepen aan het werk te zien.
De Apengroep deed een toneelstukje, Roodkapje. Marte was Roodkapje, Sasmita grootmoeder, Quinn en Rien de wolf, Sam de jager, en de rest van de groep het bos. Marte heeft solo gezongen, héél zachtjes maar toch (ze wilde geen microfoon), ze liep heel dapper rondjes door het bos, beetje gespannen en overdonderd, maar toch .... ik was zo trots. Ik had de aankondiging even gemist van de ochtend, het was gelijk om 8.45 u., dus had geen camera bij me, maar het was echt heel erg leuk!


Zo’n mail doet me beseffen dat ik best wel iets mis en doet me ook wel verlangen naar huis. Naar Wilma en Marte. En nu zijn ze met zus Anne en nicht Isabel met z’n allen op Ameland voor een intensieve zwemcursus. Als ik de verhalen hoor, dan klinkt dat zo goed, dat ik er zelf ook wel bij zou willen zijn. Maar ja, dat doen we volgend jaar dan maar weer.


Ik ben natuurlijk ook heel blij, verrast en vereerd als ik hoor dat Marte mij als allergrootste held ziet als dat haar gevraagd wordt in het kader van het schoolproject Helden. En er ook nog een mooie tekening bijmaakt. Het wordt tijd dat ze allebei deze kant opkomen!

donderdag 20 oktober 2011

Showproces of niet in de zaak Ingabire

Is het proces tegen Victoire Ingabire een echt proces of meer een showproces? Dit is de vraag, waarop het antwoord nog niet gegeven kan worden.

Ik had nog wat verloren uurtjes dus ik vond het op 19 oktober weer eens tijd om een bezoekje te brengen aan de rechtbank. Ik was er om een uur of tien. Buiten stonden dit keer beduidend minder mensen te luisteren. Er waren er niet meer dan tien. Ook binnen was er nog plek om te gaan zitten. Dat heb ik dan ook maar gedaan. Ik was de enige muzungo in de zaal. Ik kon niet zien dat er een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade was. Het lijkt erop dat de belangstelling voor het proces wat aan het afnemen is.

Voor in de zaal staat een katheder en er achter staan Ingabire en haar twee advocaten. Ingabire in haar roze jurk. De advocaten in hun zwarte uniform. De vier medeverdachten zitten vooraan in de zaal. Hun advocaten zijn niet meer te bekennen. In tegenstelling tot vorige keer is er ook geen politie meer te bekennen in de zaal. Buiten natuurlijk nog wel. Ik krijg de indruk dat de beveiliging minder streng is als de voorgaande keer.

Net als ik binnenkom gaan ze beginnen met het afspelen van een video. Het is de nieuwjaarsboodschap voor 2008 uitgesproken door Victoire Ingabire en bedoeld voor haar partijgenoten. Ik zie haar zitten op een bank met lederen bekleding. Ik stel me zo voor dat dit op een koude decemberdag in 2007 is opgenomen, ergens in een woning in Nederland.

Na elke zin wordt de video gestopt en wordt deze door de vertaler in het Engels vertaald. In mijn ogen is het niet eens zo’n spannende boodschap. Het is allemaal niet zo positief over de regering van Paul Kagame, maar dat mag je natuurlijk verwachten van iemand van een oppositiepartij. Ik probeer het goed mogelijk te volgen, maar dat is best moeilijk, want het blijft natuurlijk een vertaling. Er worden misstanden aan de kaak gesteld, maar er wordt nergens opgeroepen tot gewapend geweld. Al eindigt ze de boodschap wel met de hoop dat de RPF aan het eind van 2008 niet meer aan de macht zal zijn. Hoe ze dat dan voor elkaar zouden moeten krijgen wordt niet duidelijk gemaakt.

Deze nieuwjaarsboodschap is door de aanklagers ingebracht als zijnde bewijs voor de tenlastelegging van de misdaden ‘divisonism’ en ‘genocide ideology’. Verschillende zinnen zijn uit deze boodschap gehaald, onder het fileermes gelegd en vervolgens ingebracht als zijnde een misdrijf. Wel idioot om te bedenken dat een misschien vluchtig in elkaar gezette nieuwjaarsboodschap zo veel jaren later zo belangrijk kan worden.

Ik zou nu verwachten dat de aanklagers hun taak zouden opvatten en Ingabire zouden ondervragen over de speech. Het zijn echter niet de aanklagers die dat doen, maar de rechters. Zij ondervragen Ingabire. De taak van de aanklagers lijkt er al op te zitten. Zij zitten er een beetje als overbodige ballast bij. Het zijn er inmiddels ook drie in plaats van twee. Zij zitten een beetje lui achterover te hangen in hun stoel. Eén van hen zit gedurende de zitting regelmatig met een pen luid en duidelijk op zijn kale hoofd te tikken.

Het zijn dus de rechters die de ondervraging doen. Het college van rechters bestaat uit twee vrouwen en een man. De hoofdrechter is een vrouw met de naam Alice Rulisa. Ik heb de man niet gehoord. Hij zat de meeste tijd een beetje schaapachtig voor zich uit te kijken. De dames laten wel van zich horen. En dat doen ze ook behoorlijk fanatiek. Vooral Alice kijkt fel uit haar ogen als ze Ingabire ondervraagt. De andere vrouwelijke rechter klinkt meer een beetje verveeld en uit de hoogte als ze een vraag stelt.

De eerste zin die onder het fileermes vandaan is gekomen wordt onder de loep genomen. Staande achter de katheder krijgt Ingabire het woord om uitleg te geven. Ik hoor haar stem nu voor het eerst in het echt. Zij spreekt heel erg snel. De woorden komen rollend over elkaar uit haar mond. Alsof ze haast heeft om haar kant van de zaak toe te lichten. In de eerste plaats is ze van mening dat elke zijn gezien moet worden in zijn context.

De eerste zin is haar bewering dat de regering claimt dat alle Hutu’s moordenaars zijn: “The government says that all Hutu’s are killers’. In haar verweer zegt Ingabire dat de Hutu’s die bekend hebben zijn vrijgelaten en dat de Hutu’s die niet bekend hebben niet zijn vrijgelaten, terwijl er in veel gevallen niet eens een dossier is. Zij is van mening dat de Hutu’s zonder dossier en die niet bekend hebben vrijgelaten hadden moeten worden. Dat er Hutu’s vastzitten alleen omdat ze Hutu’s zijn. Dat is wat ze bedoeld heeft met haar boodschap. Rechter Alice gaat hier tegenin me de opmerking dat op grond van deze bewering alle Hutu’s eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten. Vervolgens herhalen de twee tegenover elkaar hun standpunten. De tweede vrouwelijke rechter besluit dit onderdeel met de opmerking dat de uitleg die ze nu geeft niet in overeenstemming is met de speech. En dat de rechters in hun eindoordeel nog gaan beslissen of ze deze uitleg als acceptabel zullen beschouwen.

Tijdens de gehele zitting krijg ik de indruk dat Ingabire zich zelf in het nauw laat drukken. Ze gaat niet altijd duidelijk achter haar standpunt staan. Telkens geeft ze aan dat ze er iets anders mee bedoelt. Dat kwam niet zo sterk over. Zij haalt haar oorspronkelijke zin onderuit door te zeggen dat het veel genuanceerder is. Dat geeft dan ruimte voor twijfel bij de rechters.

De tweede zin die wordt behandeld is: “The government is a group a killers led by Paul Kagame”. En dat er een halt toegeroepen moet worden aan de straffeloosheid (impunity) van dat regime dat bestaat uit Tutsi’s uit Uganda. Ingabire zegt dat de regering niet alleen maar uit moordenaars bestaat, maar dat er binnen de regering mensen zijn die verdacht worden van het plegen van misdaden. En deze regering wordt geleid door Paul Kagame. Ook hier gaat ze haar oorspronkelijke standpunt verwateren. Dit geeft dus de rechter de mogelijkheid om te beweren dat haar uitleg niet in overeenstemming is met haar speech.

De volgende zin is “Hutu pupils are excluded from schools”. Hier is haar verklaring dat ze bedoeld dat vooral Hutu’s die beschuldigd worden van ‘genocide ideology’ uitgesloten worden. Ze geeft aan dat 2007 er door de senaat een onderzoek is gepubliceerd waarin staat dat in 26 van de 32 onderzochte scholen studenten zijn verwijderd uit de school. Ingabire zegt dat ze vindt dat als iemand van ‘genocide ideology’ beschuldigd wordt, dan die dan berecht moet worden en niet zo maar zonder beschuldiging van school mag worden verwijderd. De rechters zijn van mening dat ze in haar speech had moeten refereren naar dit document. Ingabire geeft aan dat eind 2007 heel erg duidelijk was, want toen was dat rapport net uit, en dat het onmogelijk om in speech uitgebreid te gaan verwijzen.

Een zin die hiermee verband houdt is de volgende: “Genocide ideology is a pandamic brought by the RPF”. Zij legt uit dat de niet duidelijk is wat er allemaal onder deze term zou kunnen vallen. En dat zeker in 2007 nog niet bekend was wat er mee bedoeld werd, alles zou er onder kunnen vallen. Toentertijd waren er 30 organisaties beschuldigd van ‘genocide ideology’ en als gevolg daarvan was de toekomst van deze organisaties onzeker. Zelfs NGOs en landen werden beschuldigd van deze misdaad. Op dat moment kwam Ian Edwards ook voor eerst aan het woord. Hij vroeg duidelijkheid welke genocide werd bedoeld, betreft het alle genociden of een bepaalde genocide. Hierop ging rechter Alice in dat in de wet staat genocide en niet ‘genocide against the Tutsi’. Deze opmerkingen worden zo over en weer nog een paar keer herhaald. De andere vrouwelijke rechter sloot het geheel af met de opmerking dat de bezorgdheid om de vage bewoordingen niet werd verwoord in de speech.

Dan volgt de zin: “Even a Tutsi who is accused of a genocide crime is called a Hutu”. De rechters wilden weten wie dat waren en waar dat gebeurd was. Ingabire noemt een naam en zegt nog meer namen te weten. Dit laatste zou ze kunnen opzoeken en later kunnen overhandigen aan de rechtbank.

Daarna gaat het over: “The gacaca courts help RPF te get rid of Rwandans”. Ingabire zegt dat ze niet tegen gacaca rechtbanken is, maar dat sommigen hierin worden vervolgd voor niet bestaande zaken, bijvoorbeeld om zo in het bezit van de bezittingen van de vervolgde te kunnen komen. Rechter Anita vraagt of de speech misschien gecodeerd is en of alles wel bedoeld wordt zoals het gezegd wordt. Zij is bezorgd omdat ze moeite hebben om de speech te begrijpen. Dan herhaalt Ingabire haar standpunt. Hierop raakt de rechter geïrriteerd. Bits voegt ze toe dat we hier in de rechtbank zijn en niet in een politiek debat.

De laatste zin die behandeld is: “In Rwanda a small group is in power.” Ingabire licht dit toe door middel van een rapport van de UNDP uit 2007 dat zegt dat 2 % van de bevolking van Rwanda als rijk is te beschouwen en 98 % als arm. En dat het rijke gedeelte van de bevolking bestaat uit overheidsfunctionarissen. Ingabire vindt dat de macht en de rijkdom verdeeld moeten worden over de rest van de bevolking. Dan is het tijd en wordt dit onderwerp niet meer verder uitgediept. De volgende dag zal het proces weer verdergaan.

Ik probeer een en ander op een rij te krijgen. Opmerkelijk om te moeten zien dat de rechters hier feitelijk fungeren als aanklagers. Maar dit schijnt wel de normale procedure te zijn in elke rechtszaak in Rwanda. Verder lijkt ook de rol van de verdediging vrij beperkt. Ian Edwards mag alleen inspringen bij juridische kanten van de zaak. Over de inhoudelijke kant wordt geen inbreng van hem verwacht. Hij schijnt al berispt te zijn dat hij te veel gedaan zou hebben. De verhouding tussen de verdachte en de vrouwelijke rechters is ook gerust als vijandig te bestempelen. Dus op grond hiervan zou je kunnen concluderen dat er toch sprake is van een showproces.

Vreemd om zo’n nieuwjaarstoespraak gemaakt op een bankstel in een Nederlandse huiskamer te gebruiken voor een strafrechtelijk proces in Rwanda. De speech is als bewijs gebruikt om haar te beschuldigen van ‘divisionism’ en ‘genocide ideology’. Vandaag ging het voornamelijk om ‘genocide ideology’. Eerder schijnt het ‘divisionism’ in dezelfde toespraak aan de orde geweest. Het is een politieke toespraak en dan is het logisch dat er wat overdreven wordt. In mijn ogen blijft het onbegrijpelijk om iemand te gaan veroordelen voor een paar uitspraken die mogelijk wat dik aangezet zijn. Maar dat is natuurlijk mijn Nederlandse bril.


Ik ga naar buiten om even wat frisse lucht te halen en loop naar de openbare weg. Even later komt de pick-up van National Prison Service van het terrein afzoeven om de openbare weg op te gaan. In de laadbak zitten de vier medeverdachten in hun roze pakjes. Waarschijnlijk zit Ingabire in de auto, maar ik kan haar niet zien.

Ik loop terug en raak even kort in gesprek met Nicolas. De vorige keer was hij er ook en toen zat ik naast hem. Hij is hier aanwezig namens Amnesty International. Hij heeft nog geen minuut van de zaak gemist. Als ik hem vraag hoe lang het nog gaat duren, zegt hij dat hij verwacht dat het nog wel anderhalve maand kan duren. Ian Edwards komt bij ons staan en bevestigd zuchtend dit vermoeden. Dan stelt hij voor om zijn drieën te gaan lunchen. Die uitnodiging sla ik niet af. Wij lunchen in het Magda Café en vervolgen ons gesprek. Veel zaken passeren de revue, variërend van de zaak Ingabire, via de LRA in Uganda tot aan een fietstocht door Nederland.

Zie ook:
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/10/vertragingen-in-het-proces-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/kruisverhoor-of-niet-in-de-zaak.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/een-lijst-met-76-vragen-in-de-zaak.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/edwards-daagt-de-rechters-uit-in-de.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/12/het-proces-ingabire-ligt-weer-eens-stil.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/03/hoe-gaat-het-toch-in-het-proces-tegen.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/11/veroordeeld-tot-8-jaar-gevangenisstraf.html

En dit stond er in de lokale krant:
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire-volgens-de.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire-volgens-de_23.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/10/het-proces-volgens-de-krant-deel-3.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/03/het-proces-volgens-de-krant-deel-4.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/05/eis-levenslang-in-de-zaak-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/11/drie-maal-uitstel-straf-lager-dan.html


woensdag 19 oktober 2011

Vertragingen in het proces Ingabire

De zaak tegen Victoire Ingabire loopt nog steeds. Op maandag 26 september zou de verdediging beginnen. Tijdens deze zitting stelden ze de competentie van de rechtbank ter discussie om gedeelten van deze zaak in behandeling te nemen. In de eerste plaats omdat een aantal strafbare feiten begaan zijn buiten Rwanda, waarschijnlijk dus in Nederland, en dat ze daarom niet strafbaar zijn in Rwanda. In de tweede plaats omdat ze begaan zijn voordat de wet in 2008 daadwerkelijk van kracht is geworden in Rwanda, en dat daarom geen strafbaar feit is gepleegd.

Elke maandag is in Sole Luna een internationale pubquiz. Op die bewuste maandag deed ik ook mee. In mijn ooghoeken zag ik iemand in een ander team die me heel bekend voorkwam. Hij leek verdacht veel op de advocaat van Ingabire. Rare gedachten kwamen er in mijn hoofd. Ik verwachtte dat deze advocaat op zijn hotelkamer diep gebogen over zijn stukken zou zitten om zijn cliënt bij te staan. Zijn cliënt die naar alle waarschijnlijkheid levenslang zou krijgen. Maar in plaats daarvan zat hij lol te maken op zoiets ordinairs als een pubquiz. Dat zou toch eigenlijk niet kunnen! Maar ja, hij heeft natuurlijk ook het recht om leuke dingen te doen in zijn vrije tijd.

Na afloop sprak ik hem even aan. Hij was inderdaad Iain Edwards, de advocaat van Victoire Ingabire. Ik vroeg hoe het ging. Hij gaf mij het nieuws door dat het proces was verdaagd tot volgende week, omdat de rechtbank gaat nadenken over de bezwaren die zijn opgeworpen door zijn team. De aanklagers waren onaangenaam verrast door deze tegenwerpingen, zij vonden dat de verdediging de bezwaren eerder kenbaar had moeten maken. Nu kregen de aanklagers een week de tijd om op deze bezwaren in te gaan.


Op dinsdag 4 oktober is het proces hervat. Ik ben even wezen kijken. De zaal was duidelijk bomvol en er was geen plek meer voor mij om binnen te gaan zitten. Maar buiten staat ook een luidspreker en zo is het ook goed te volgen. Net zoals tijdens mijn vorige bezoek staan er weer zo’n vijftig mensen buiten te luisteren naar wat er binnen gebeurd. Het is denk ik een mix van journalisten, aanhangers en belangstellenden.


Ik kijk door de open deur naar binnen. Ik zie onze Nederlandse ambassadeur Frans Makken er ook zitten. Hij is dus in hoogsteigen persoon langsgekomen om kennis te nemen van het proces tegen iemand die zo’n zeventien jaar in Nederland heeft gewoond. Al lopend rond het gebouw zie ik nu ook de auto van de ambassade staan met aan de rechtervoorkant een trots Nederlands vlaggetje wapperend in de wind.


Binnen hebben de aanklagers het woord genomen. Hun relaas komt erop neer dat de wet van 2008 de opvolger is van een wet uit 2003. Dus moet zij voor de strafbare feiten gedaan voor 2008 terecht staan op grond van deze oudere wet. De verdediging komt aan het woord en zegt dat ze dan ook aangeklaagd had moeten worden op grond van deze wet uit 2003 en niet die van 2008. Hier hebben ze natuurlijk een punt. In Nederland zou je dan snel uitkomen op een vormfout en op grond daarvan vrijspraak. Ik heb een hekel aan vrijspraak door vormfouten, maar gelukkig zijn we in Rwanda en daar doen ze niet aan die gekkigheid. Dus dat zal waarschijnlijk wel loslopen. Het is een behoorlijk gekissebis van aanklager en verdediging over juridische haarkloverij, dus na een uurtje geloof ik het wel en ga door naar mijn werk.


Op maandag 10 oktober besluit ik wederom om eens een kijkje te gaan nemen. Ik ben iets later en zie dat de zaal compleet is verlaten. Van een omstander krijg ik te horen dat het proces is verdaagd tot donderdag. Naar het hoe en waarom moet ik verder gissen.

Het proces tegen Ingabire volgens de krant – deel 3

Het is een beetje vreemd gesteld met The New Times. Tot en met 5 oktober is er elke procesdag een bericht in de krant over deze zaak. Maar dan stopt het opeens. Is er vanaf 6 oktober niets zinnigs meer te vertellen? Is de verslaggever ziek geworden? Of zou het zo zijn dat er vanaf die tijd geen koppen meer te maken zijn met een beetje negatieve inslag over Ingabire. Het is wel duidelijk waar de krant staat in deze zaak.

Over de gebeurtenissen op donderdag 13 oktober weten ze gelukkig nog wel een bericht te maken. De High Court heeft besloten dat alle bezwaren van de verdediging ongegrond zijn. Onder andere wordt als uitleg gegeven dat een Rwandees die een misdaad heeft begaan in een ander land veroordeeld kan worden in Rwanda als dat ook een overtreding is in dat desbetreffende land. Dit andere land is in dit geval Nederland en er staat dat alle zaken waarvan Ingabire wordt beschuldigd ook strafbaar zijn in Nederland. Ik vraag me af of dat werkelijk ook het geval is. Vooral de vergrijpen 'genocide ideology' en 'divisionism' lijken mij geen strafbare feiten in Nederland. Een Nederlandse jurist zou dit misschien kunnen duiden.

Ingabire to begin her defense next week
By Charles Kwizera

KIGALI - Victoire Ingabire will, next week, begin her defense in the High Court, to answer six counts leveled against her
The charges are, forming an armed group with the aim of destabilising the country, complicity to acts of terrorism, Conspiracy against the government by use of war and terrorism, inciting the masses to revolt against the government, genocide ideology and provoking divisionism.
Ingabire’s counsel is composed of Ian Edwards, a British lawyer and Gatera Gashabana.
Last week, court heard from Ingabire’s four co-accused, who all pleaded guilty and incriminated her.
The four former members of the FDLR militia, acknowledged having formed an armed group with the influence of Ingabire.They alleged to have received money from the FDU-Inkingi leader to buy arms to be used for terrorist activities.
During his defense hearing, one of the co-accused, Maj. Vital Uwumuremyi, yesterday,  presented to court e-mails that he allegedly exchanged with Ingabire between 2007 up to when she returned to Rwanda early last year.
He explained every e-mail exchange, explaining to the judges what the contents of the mails meant as most of them were in coded language.
Uwumuremyi also explained the various Western Union money transfer forms and gave the details of how he used the money that was sent to him.
Being a political commissar of his battalion, Uwumuremyi was instrumental in persuading his commander, Lt. Colonel Tharcisse Nditurende, to form Coalition des Forces Democratique΄(CDF) which was a breakaway faction of  FDLR rebel outfit.
This trial has been going on for three weeks.
24-9-2011

Ingabire trial postponed to next week
By Charles Kwizera


KIGALI - The trial of Victoire Ingabire and her four co-accused, was yesterday adjourned to October 4 after her defence counsel argued that there are some charges that the High Court has no jurisdiction over.
The trial was entering the fourth consecutive week.
Addressing High Court panel of judges, Ian Edwards who is among Ingabire’s counsel, told court that they had objections to make before the trial proceeds.
“We have two major objections we want to make so that you pronounce yourselves on them before our client’s defence proceeds,” Edwards said.
He explained that almost all the charges against Ingabire, including the terrorism and genocide ideology charges, were allegedly committed outside Rwanda and therefore the High Court has no territorial jurisdiction over her.
“Based on this, we find that our client is not supposed to submit herself to this court or answer any charges before this court because the alleged crimes were not committed on Rwandan territory,” he said.
Another objection, according to Ingabire’s lawyer, is that the charges preferred against her, especially the terrorism charge and the Genocide ideology, were committed before the laws punishing them had been published in the official gazette.
“All the evidence shown by prosecution dates from 2006 up to when Ingabire was arrested, and yet the laws on counter-terrorism and genocide ideology were published in 2008 and 2009, respectively,” explained Edwards.
But the prosecution did not take it lightly.
“Your honour, it is unfortunate that our counterparts can do such a thing and at the same time request for a quick trial. They never submitted their objections before this day, and yet they had our submissions for close to ten months now,” said prosecutor Alphonse Hitiyaremye.
“Following the irresponsible actions of the defence, we request that we be given enough time to examine the document and research since there are many articles that have been quoted”.
Prosecutor Bonaventure Ruberwa reiterated that most of the objections were invalid saying the defence opted for the objections as tactics to delay the trial.The trial is expected to resume on Tuesday next week.
27-9-2011

Ingabire case: Prosecution slams defence claims on jurisdiction
By Charles Kwizera


Victoire Ingabire in court yesterday. The NewTimes \Timothy Kisambira
After a one week break, the trial involving Victoire Ingabire and her four co-accused resumed in the High Court yesterday.
The trial was adjourned after Ingabire’s defence team raised concerns of lack of jurisdiction by the High Court to try some charges against Ingabire and issues of non-retroactivity of the law.
“After our comprehensive analysis of the objections, we find them baseless both legally and in the principles governing criminal procedures,” prosecutor Bonaventure Ruberwa said.
He criticised the defence for bringing up the objections in the course of the trial instead of doing so at the beginning.
Ingabire’s lawyers had argued that almost all the charges against Ingabire including the terrorism and genocide ideology charges were committed outside Rwanda and therefore, High Court had no territorial jurisdiction to try her.
They also said that charges preferred against Ingabire by prosecution especially the terrorism charge and the genocide ideology were committed before the laws punishing the same had been published in the official gazette.
The laws were published in 2009 and 2008 respectively, which if adhered to, defence claimed, would be retroactive, which is legally unaccepted.
“We think that the defence came up with these objections as a strategy to avoid facing the truth and avoiding going into the substance of the case,” the prosecutor stated.
According to prosecution, defence did not put into account that the 2008 law punishing the Genocide ideology came in as a compliment to the 2003 law on genocide denial and crimes against humanity, especially its fourth article.
“By saying that the law came into being in 2008, the defence wants to insinuate that Rwanda did not have a law on Genocide before which is not right,” said Ruberwa.
He provided court with two accounts of the cases on genocide denial that were tried by the Supreme Court on offences that were committed in 2006.
On the charge of complicity in the acts of terrorism, prosecution noted that the defendant went on to interact with the terrorist group working as their boss even after the publication of the law criminalising the same in 2009.
On claims of lack of jurisdiction by High Court to try Ingabire on offences committed outside Rwanda, prosecution articulated that Article ten of the Penal Code stipulates that if an offence is committed outside Rwanda and the country in which it is committed punishes the offence, the Rwandan courts have the competence to try such an offender.
“In this case, we, as well as the defence know that Holland which is the country where Ingabire committed the acts of divisionism criminalises it.”
Prosecution also singled out some international laws that provide exceptions on some offenses committed outside a country with the aim of harming it.
The hearing continues today, when court is most likely to make a ruling on the objection.
The objections cropped up when Ingabire was supposed to begin defending herself on the accusations preferred against her following the presentation of defence by her co-accused who include Lt. Colonels Tharcisse Nditurende and Noel Habiyaremye, Major Vital Uwumuremyi and Capt. Jean Marie Vianney Karuta.
5-10-2011

Ingabire asks Court to leave out pieces of evidence
By Charles Kwizera


Victoire Ingabire in court; She wants pieces of evidence left out during the trial. The New Times\ File phot
As the trial of the president of the unregistered FDU-Inkingi party Victoire Umuhoza Ingabire takes root, the defendant has requested the High Court to remove some of the evidence in the file.
Ingabire made the plea yesterday during a hearing of her defence’s claims of lack of territorial jurisdiction by the court to try some charges against her and on issues of non-retroactivity of the law.
After the response from prosecution on the objections that Ingabire’s defence raised last week, the presiding Judge Alice Rulisa gave Ingabire the floor.
Ingabire affirmed her defence’s demand that court remove two of the three pieces of evidence used against her on the charge of Genocide ideology and divisionism. The evidences in question are declarations that were made by Ingabire in July and October 2000.
According to prosecution, they contain ideas of genocide denial and divisionism as well as sectarianism.
“I want them removed from the file because they were published way back before the 2008 law against it was published,” said Ingabire, speaking about the non-retroactivity of the law. She observed that she is only be obliged to explain the 2010 declarations she made upon her arrival in Rwanda.
“I wrote the declarations myself and I can defend them. But what I want is to see the law being respected,” she said.
“The law was put in place to be obeyed and not to be violated by prosecution,” she reiterated.
The prosecution, in their previous explanations, said that they had included the documents to show Ingabire’s involvement in the politics of genocide negation and divisionism, but would use the latest evidence to charge her.
“Your honour, such evidence will help you to understand the background and the person of Ingabire as far as her genocide denial activities are concerned,” said prosecuting attorney Bonaventure Ruberwa on Tuesday.
At this point, Ingabire requested that prosecution makes a clear distinction between the documents to be used as evidence against her and those aimed at helping the judge understand her.
The trial, which involves Ingabire and her four co-accused has been ongoing for the last one month. The four are Lt. Colonels Tharcisse Nditurende and Noel Habiyaremye, Major Vital Uwumuremyi and Capt. Jean Marie Vianney Karuta.
The hearing continues today.
6-10-2011

High court qualified to try Ingabire - Judge Rutazana
By Charles Kwizera


Following weeks of a pre-trial hearing involving Victoire Ingabire and her co-accused,Judge Angelique Rutazana  has ruled that the High Court is qualified to go ahead with the case, dismissing the objections raised by the defence counsel as ‘baseless’.
The trial,took a different direction on September 26, when the defence objected the  territorial jurisdiction of the high court and the principle of non-retroactivity of the law.
Ingabire is facing terrorism charges with the prosecution alleging that she was working with senior FDLR militiamen to form a military wing known as Coalition of Defence Forces (CDF) aimed at destabilising Rwanda.
She is also accused of promoting ethnic divisions, propagating the genocide ideology and trivialising the 1994 Genocide against the Tutsi.
The defense team also demanded that charges of complicity to terrorism acts and formation of an armed group be dropped alleging that she was never notified of the charges during her preliminary interrogations.
“After examining the objections and hearing from both sides, the high court finds the objections baseless. This court declares itself competent to try Ingabire,” declared Judge Angelique Rutazana yesterday morning.
On the issue of territorial jurisdiction, Rutazana said that court found that article 90 of the organic law relating to the competence of Rwandan courts, gives the high court competence to try any one regardless of nationality and the country where she committed the crimes as long as they (crimes) are against humanity.
The Judge went on to say that article 13 of the penal code also gives the high court the competence to try a Rwandan or foreigner who has committed a felony or misdemeanor committed in Rwanda or outside Rwanda as if it was committed in Rwanda.
Article ten of the same code also allows Rwandan courts to prosecute any Rwandan who commits a misdemeanor in another country, if that country punishes the crime.
Holland, where Ingabire allegedly committed the crimes punishes them.
On the objection concerning non-retroactivity of the law, the court found that the request by the defence to remove from the file evidence on genocide ideology and terrorism cannot be granted due to the stage at which the case he reached.
Ingabire had initially requested that evidence that dates back before 2008 and 2009 when the laws on genocide ideology and terrorism were published be deleted from the file.
After reading the verdict, Justice Alice Rulisa announced that the case would continue from where it had stopped, prior to the raising of the objections.
Ingabire took to the floor and began her defence. She, however, presented her profile as requested by the judge for most of the afternoon.
14-10-2011