zondag 23 januari 2011

Burkina Faso – Rwanda 0-0

Mijn eerste Afrikaanse voetbalwedstrijd!! In de maand januari vond in Rwanda het Afrikaanse kampioenschap voor landenteams plaats van spelers jonger dan 17 jaar. Gisteren was de finale en tot nu was er wel een beetje aandacht voor, maar nu plotseling Rwanda tot de finale was doorgedrongen, werd het toch wel heel interessant.

Dus samen met Mark, een fatantieke Tottenham Hotspur aanhanger, ben ik op weggegaan naar het grote Amahoro stadion, waar de wedstrijd zou plaatsvinden. Wij zouden wel zien of en hoe we aan kaartjes konden komen. Na een halfuurtje lopen waren wij bij het stadion en het was, zo ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd, behoorlijk druk. Wij zagen mensen met kaartjes lopen, maar waar we ze konden kopen? Ook bij navraag werd dat niet duidelijk. Plotseling was er een mannetje in een oranje shirt en een tas met daarin de te verkopen kaartjes. Gelijk doken er ruim dertig man boven op dit mannetje om kaartjes te bemachtigen. Hier waren we dus te laat.

Op een gegeven moment begon het patroon ons duidelijk te worden. Mannetjes kwamen te voorschijn en daar moest je dan snel bij zijn om een kaartje te bemachtigen. En op gegeven moment stond Marc er vlak bij en hij dook er met doodsverachting bovenop en wonderwal had hij twee kaartjes te pakken voor 2000 Rwandese francs per stuk. De kaartverkoop was een complete chaos, maar toch ook wel weer een ordelijke chaos. Als een kaartverkoper uitverkocht was, dan was dat ook zo, en dan droop een ieder die geen kaatje had ook gewoon weer af. Met een dergelijk systeem in Nederland waren er gewonden gevallen.

Toen moesten wij nog even in de rij staan voor de controle of wij geen rare voorwerpen het stadion zouden inbrengen. Ook mijn camera is gecontroleerd en dat heeft de politieman gedaan door een foto van mij te maken, waarschijnlijk om vast te stellen dat er niet mee geschoten kan worden. Het is best een aardige foto geworden…


Het stadion was intussen al aardig vol, maar wij hadden nog een mooi plekje vooraan achter het doel. Het publiek was duidelijk voor Rwanda, maar het merendeel was vrij rustig. Er waren twee gedeelten in het stadion waar de uitbundige supporters waren, sommige helemaal beschilderd en de meeste met vlaggen en verder nog verschillende vuvuzuela’s. Hier mag dat gewoon nog! Vlak voor het begin van de wedstrijd kwam de president van Rwanda, Paul Kagame, ook nog binnen, en dat zorgde voor een behoorlijk gejuich. De president heb ik dus al gezien, al is het van een afstand. In de eerste helft was Rwanda duidelijk de betere ploeg en hadden eigenlijk al een paar goals moeten maken. Het bleef echter 0-0.

Helaas hebben wij in de rust het stadion moeten verlaten, wij werden verwacht op een VSO diner die wij niet mochten missen, dus zijn wij, waarschijnlijk onder vele verbaasde blikken van de andere toeschouwers het stadion uitgelopen. Buiten was het nu heel rustig. In de bar vlak bij het VSO diner heb ik nog de laatste minuten van de wedstrijd op tv gezien. Het was inmiddels 2-1 voor Burkano Faso, en volgens mensen die de tweede helft gezien hadden was de tweede goal van Burkano Faso ten onrechte toegekend. De bal is niet over de lijn geweest!


1 opmerking:

  1. Hoi lief,

    Wél een doelpunt, maar de bal niet over de lijn? Ik ga het nooit begrijpen, dat voetbal ;-) Ga je verder die mooie foto van je op je blog zetten? Je dochter en ik zijn heel benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen