zondag 16 januari 2011

Een vreemde dag

Vandaag is een beetje vreemde dag. Gisteren aangekomen met het vliegtuig en morgen begint onze cursus over Rwanda. Wij zijn hier met een hele groep van zo’n 20 mensen die allemaal morgen beginnen.
Dus vandaag even uitslapen en dan allerlei praktische zaken regelen. Eerst krijgen we allemaal een lokale simcard. Spannend! De telefoon open peuteren, de oude simcard eruit en de nieuwe erin. Eerst maar eens een sms versturen. Per ongeluk een sms naar het 030 nummer, dat lukt natuurlijk niet. Dus nu gauw naar het 06 nummer, maar is deze aangekomen?
Dan toch maar even bellen dat ik goed ben aangekomen. Het Nederlandse code (31) en dan 00 ervoor, dat moet lukken. Hmm. Nee, dus. Ergens gelezen dat hier er 000 voor moet, nog een keer proberen, en ja hoor, daar is Wilma aan de lijn. Snelle verbinding en heel duidelijk. Fijn dat dat werkt.
Nu ook nog maar gauw even een sms met 000 ervoor versturen. Kijken welke sms is aangekomen, misschien wel allebei.

Met een flink aantal mensen gaan we nu naar het centrum van Kigali, om geld te wisselen en een dongel te kopen, zodat je overal op je eigen laptop kan e-mailen en surfen. Ik sta er versteld van wat er allemaal mogelijk is. Ik reken op e-mailen in internetcafés en op het werk, maar gewoon vanaf de laptop!?
Met de mutatu naar het centrum. En wat gaat dat geciviliseerd. Uit Kenia ken ik ook nog mutatu’s, maar dat gaat met veel geschreeuw gepaard en het busje wordt zo vol mogelijk gestapeld met zittende en staande mensen. Hier gaat het allemaal heel rustig en er zijn geen staanplaatsen.
We komen aan bij het grote winkelcentrum, waar deze zondag elke blanke van Kigali zich heeft verzameld om inkopen te doen in de Nakumatt of een ‘iced latte coffee’ te drinken in de Bourbon Coffee Shop. Massaal worden de dongels bij de lokale telefoonboer ingekocht.

Vanmiddag lijkt het wel een internetcafé in de guesthouse waarin we verblijven. Iedereen probeert het net op te gaan met zijn net aangeschafte dongel. Na wat gepruts en gemopper lijkt het te gaan lukken. Het lukt om http://www.google.nl/ en http://www.nu.nl/ (ik ben al weer op de hoogte van het laatste Nederlands nieuws), maar met hotmail en gmail lukt het nog niet zo hard. Het apparaat is wel lekker bezig, maar het duurt maar en duurt maar. Het zag er zo veelbelovend uit, overal internet op je laptop, maar de praktijk is altijd anders. Nog niet wanhopen, misschien wil iedereen nu tegelijk het net op. Later nog maar eens proberen….

1 opmerking:

  1. Dag lief, papa,

    Je wordt nog een computerdeskundige in Afrika, heel fijn! Heb een goede eerste tijd in Kigali, geniet!

    X, Wilma en Marte

    BeantwoordenVerwijderen