zondag 25 maart 2012

Hoe gaat het toch in het proces tegen Ingabire?

Ik ben inmiddels al weer meer dan twee maanden terug in Nederland. In de maanden september, oktober en november van 2011 heb ik geprobeerd om deze zaak in Rwanda een beetje te volgen. Dat viel al niet mee, maar door af en toe fysiek naar de rechtszaal te gaan lukte dat nog aardig. Nu ik terug ben in Nederland is dat veel moeilijker.

In 2011 hebben de laatste activiteiten plaatsgevonden in november. Toen zijn ook de documenten vanuit Nederland overhandigd aan de Rwandese autoriteiten. In afwachting van de vertaling van deze documenten is het proces vervolgens verdaagd.  

In december ben ik nog eens wezen kijken of er nog iets gebeurde. Maar het enige waar ik op stuitte was een lege zaal. En tot mijn verbazing stond de deur gewoon open en kon ik zo naar binnen lopen. Verwonderd heb ik zo even rondgelopen in de rechtszaal. Dat is mijn laatste fysieke contact geweest met het proces.

De kerstperiode is vervolgens gebruikt om de documenten te vertalen. Op 16 januari is het proces weer hervat, maat dat was van korte duur omdat de aanklagers meer tijd nodig hadden om de stukken uit Nederland te verwerken. De volgende afspraak zou dan vervolgens op 13 februari zijn. Op die dag is men ook bijeengekomen, maar het proces is vervolgens ook meteen weer verdaagd op verzoek van de verdediging. De verdediging had slechts enkele dagen hieraan voorafgaand de vertaalde documenten ontvangen. Men had meer tijd nodig om zich voor te bereiden.

Op 12 maart is het proces dan ook daadwerkelijk weer voortgezet. Met als hoofdbestanddeel de documenten afkomstig uit Nederland. Op 22 maart is het proces weer geschorst om op 2 april weer verder te gaan.

Deze schorsing is gebruikt om op 17 maart de aanklacht van Victoire Ingabire in behandeling te nemen. In deze aanklacht neemt ze de genocidewet op de korrel. Zij vindt dat deze niet rechtsgeldig is. Als ze gelijk zou krijgen, dan zou dat meteen schelen in de zaken waarvoor zij wordt beschuldigd. Dan valt er in ieder geval een beschuldiging voor haar weg. De uitspraak over deze rechtszaak binnen de reguliere rechtszaak wordt op 23 april verwacht.

Al met al duurt deze zaak nu inmiddels al bijna zeven maanden. Dat is een behoorlijk lange periode en het eind is nog lang niet in zicht. En hoe zal het uiteindelijk aflopen en wat voor gevolgen zal dat hebben. Ik ben ook benieuwd of Ian Edwards nog steeds haar advocaat is. Hij schijnt haar al die tijd gratis te hebben bijgestaan, maar hoe lang kan volgehouden worden als het inderdaad maanden en maanden duurt? Ik ben ook benieuwd of Nicolas uit Uganda nog steeds bij het proces is om het een en ander voor Human Rights Watch in de gaten houden. Allemaal vragen waar ik misschien in de loop van de tijd nog eens antwoord op te kunnen krijgen.

Zie ook:
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/10/vertragingen-in-het-proces-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/10/showproces.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/kruisverhoor-of-niet-in-de-zaak.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/een-lijst-met-76-vragen-in-de-zaak.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/11/edwards-daagt-de-rechters-uit-in-de.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/12/het-proces-ingabire-ligt-weer-eens-stil.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/11/veroordeeld-tot-8-jaar-gevangenisstraf.html

En dit stond er in de lokale krant:
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire-volgens-de.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/09/het-proces-tegen-ingabire-volgens-de_23.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2011/10/het-proces-volgens-de-krant-deel-3.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/03/het-proces-volgens-de-krant-deel-4.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/05/eis-levenslang-in-de-zaak-ingabire.html
http://bertinafrika.blogspot.nl/2012/11/drie-maal-uitstel-straf-lager-dan.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten