zondag 23 januari 2011

Lessen over Rwanda

Voordat ik hier in het werk kan bij mijn werkgever heb ik hier in Rwanda een zogenaamde ‘In Country Training’. Ik zit hier met zo’n twintig mensen uit verschillende landen en van verschillende leeftijden die hier allemaal in de komende tijd gaan werken. In tien dagen krijgen wij allerlei lessen over Rwanda.

Wij zitten met zijn allen in het guesthouse Amani. Een Afrikaans guesthouse, waarin alles min of meer functioneert. Ik deel mijn kamer met Neil, een Engels leraar. Er is slechts 1 sleutel, dus af en toe moeten wij even duidelijk communiceren wie de sleutel heeft, maar dat heeft nog niet geleid tot grote problemen. Er is warm water, alleen heeft het er een paar dagen over gedaan voordat het werkelijk functioneerde, maar ach je kunt ook wennen aan een koude douche. ’s Morgens is er ontbijt en ’s middags en ’s avonds staan de lunch (warm) en het diner (warm) klaar. Het eten is uitstekend, het enige nadeel is dat het elke dag wel heel erg op elkaar lijkt. Het is nooit exact dezelfde, maar de variaties zijn wel minimaal en nu zo’n week hebben we alle variaties wel gehad.

De ochtend lessen bestaan uit het leren van het Kinyarwanda, de lokale taal van Rwanda. En dat leren van die taal valt niet mee, het is gewoon een moeilijke taal, en ik denk ook niet dat ik er veel van ga bakken. Op mijn werk zal de voertaal gewoon Engels zijn en mogelijk wat Frans, dus ik zal er op deze wijze niet zo veel mee van doen hebben. Het is gewoon wel handig om wat groeten en dergelijke paraat te hebben, dat wordt altijd wel gewaardeerd. En wie weet kan ik het ook nog wel gebruiken als ik eens een keer bananen ga kopen op de markt.


De lessen in de middag en de vroege avond hebben een andere inslag. Dat kan variëren van allerlei praktische zaken zoals tips voor de inrichting van je toekomstige huisvesting als een middag over de cultuur van Rwanda. Na een hele dag lessen over Rwanda is een ieder wel toe aan diner en een welver welverdiende vrije avond.


Vlakbij ons guesthouse is een bar met de naam ‘K’Umusa ve’, maar in de volksmond hebben we het over de containerbar. Het is namelijk een grote container waarin de barman is met de drankvoorraad, met daarbuiten een paar mooie Afrikaanse zitjes. Het bier komt er alleen in halve liter flessen en menige (niet elke) avond wordt de avond afgesloten in de containerbar met een koude Primus.

1 opmerking:

  1. He die Bert, leuk je zo te kunnen volgen! Klinkt alsof alles prima geregeld is en je het goed naar je zin hebt. Nog even en dan zijn jullie weer met zijn drietjes, dat is natuurlijk dan helemaal top. Ik hoop dat je ook dan nog tijd hebt om je blog bij te houden! Geniet ze!

    BeantwoordenVerwijderen