woensdag 29 februari 2012

Engeland - Nederland

Vanavond is er de vriendschappelijke interland tussen Nederland en Engeland. Deze zou eerst in het najaar van 2011 plaatsvinden, maar door de plotselinge rellen in Londen is deze toen niet doorgegaan. Ik zal in Nederland deze wedstrijd gewoon thuis op televisie gaan bekijken en dan zal ik ongetwijfeld even terugdenken aan Rwanda. Als ik nu nog in Rwanda geweest was, dan had ik mij ongetwijfeld naar een bar vervoegd om de wedstrijd aldaar te bekijken. Misschien wel in Nyoma Choma of in La Pirogue. Meer waarschijnlijk in Le Capital, de bar in Kisimenti die het meest centraal ligt.

Hier in Nederland is het maar een vriendschappelijke wedstrijd die met een heleboel andere programma’s moet concurreren. In Rwanda is het het enige vermaak dat er te beleven is in de wijde omtrek. Des te leuker om dat dan te delen met mijn Engelse vrienden, zoals Mark en Tammy en Darryl en Lynne. En dat zou het des te leuker zijn als het Nederlandse elftal de Engelsen zou verslaan. Zo’n overwinning, of eventuele nederlaag, zou in Rwanda veel intenser worden beleefd dan voor de buis in het koude Nederland.

Nederland en Engeland zijn dus nog bezig zijn met de voorbereidingen voor het EK in 2012. Ondertussen zijn ze in Rwanda al bezig met wedstrijden in de aanloop naar andere toernooien. In de eerste plaats voor de Afrika Cup voor 2013 in Zuid-Afrika. Daarom is er vandaag in Kigali dus ook een wedstrijd tussen Nigeria en Rwanda. De terugwedstrijd is pas op 15 juni. De winnaar van deze strijd zal in het najaar nog twee wedstrijden spelen tegen nog een tegenstander en de winnaar hiervan zal dus naar Zuid-Afrika gaan. Rwanda is dus maar vier wedstrijden verwijderd van deelname.
Ook is men al bezig voor het WK van 2014 in Brazilië. In een voorronde heeft Rwanda in november over twee wedstrijden gewonnen van Eritrea. De eerste wedstrijd in Eritrea was geëindigd in 1-1. De terugwedstrijd in Kigali, in het Amahoro stadion, werd een afgetekende overwinning voor Rwanda (3-1). Ik het zeker niet uitverkocht stadion werden vlaggetjes uitgedeeld en de overwinning werd dan ook begroet door een enthousiast vlaggend publiek.

Als een gevolg van deze overwinning is Rwanda ingedeeld in groep H met als tegenstanders Algerije, Benin en Mali. Vanaf juni 2012 zullen hier de eerste wedstrijden gaan plaatsvinden. Als Rwanda deze groep gaat winnen, dan mag het doorgaan naar de volgende ronde om zodoende kwalificatie voor het WK af te dwingen. Het zou een hele prestatie zijn als ze dat zou lukken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten