zaterdag 10 november 2012

Veroordeeld tot 8 jaar cel


Eindelijk is er dan een uitspraak gedaan door de High Court in de zaak tegen Victoire Ingabire. Zij is op 30 oktober veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. De uitspraak zou eerst op 29 juni plaatsvinden. Nadat op 25 april een strafeis van levenslang is geëist, dacht ik dat ruim twee maanden wel voldoende zou moeten zijn om tot een conclusie te kunnen komen. Dat was iets te optimistisch, want op 29 juni is deze uitgesteld tot 7 september. De rechters hadden wat meer tijd nodig. 

Op 7 september was er toch nog geen uitspraak omdat de rechters wilden wachten op het hoger beroep in een ander zaak betreffende Victoire Ingabire. Bij het Supreme Court liep haar zaak tegen de staat Rwanda met als inzet de legitimiteit van de genocidewetten. De uitspraak in deze zaak zou op 5 oktober plaatsvinden, dus werd de uitspraak in de High Court tot nader order uitgesteld. Een nieuwe datum werd er niet genoemd, en dat was maar goed ook, want de uitspraak over de geldigheid van de genocidewetten was uiteindelijk pas op 18 oktober. 

Op 18 oktober is de eis van Victoire Ingabire verworpen door een presidium bestaande uit negen rechters. In de uitspraak wordt gezegd dat er inderdaad sprake is van vrijheid van meningsuiting, maar de genocidewetten geven terecht aan dat hier beperkingen aan zijn in verband met misbruik van deze vrijheid. Het zou natuurlijk ook een hele schok zijn als deze wetten opeens niet meer geldig zouden zijn. Dan zou een heel grote basis voor hoe het werkt in Rwanda zijn weggevallen. 

Deze uitspraak van de Supreme Court kwam voor de High Court toch blijkbaar nog als een verrassing, dus hebben ze op 19 oktober voor de derde maal besloten om de uitspraak uit te stellen. Dit maal tot 30 oktober. Dit laatste uitstel leek niet heel erg logisch. Hun oordeel was eigenlijk al klaar, mede op basis van de genocidewetten, en dus had men op 19 oktober gewoon een uitspraak kunnen doen.  

Zou er wat meer achter zitten? Als ze voor het Supreme Court had gewonnen, zouden ze dan mogelijk een zwaardere straf voor deze zaak uitgesproken? Maar nu dat ze daar verloren heeft, dan men tot een relatief lage straf van acht jaar is overgegaan. Alle medestanders van Victoire Ingabire riepen van te voren dat het zeker op levenslang zou uitlopen. Die heeft men die nu toch mooi een hak gezet en laten zien dat de rechters helemaal niet zo bevooroordeeld zijn als men van te voren had ingeschaald.

Ingabire was beschuldigd van zes misdaden. Dat waren:
- forming an armed group with the aim of destabilising the country;
- complicity to acts of terrorism;
- conspiracy against the government by use of war and terrorism;
- inciting the masses to revolt against the government;
- genocide ideology;
- provoking divisionism. 

Ze is veroordeeld voor de derde beschuldiging, namelijk het samenzweren tegen de regering via oorlog en terrorisme. Daarnaast is ze veroordeeld voor het ontkennen van de genocide. Ze is dan wel weer vrijgesproken van ‘genocide ideology’. Het ontkennen van de genocide stond dan weliswaar niet apart bij de beschuldigingen, maar zal een onderdeel zijn van de ‘genocide ideology’, denk ik dan maar. Ook is ze vrijgesproken van divisionisme, het ondersteunen van gewapende groepen en het oproepen van de bevolking om op te staan tegen de regering. Ergens mis ik dan een beschuldiging, maar die zal dan wel bij een andere zijn gevoegd. Door de rechter is eraan toegevoegd dat de straf lager is uitgevallen, doordat het samenzweren nog maar net was begonnen en nog geen schade had aangericht.  

Dan zijn er toch heel wat beschuldigingen gesneuveld. De connectie met de FDLR lijkt in ieder geval helemaal weggevallen, al zou dit kunnen vallen onder het samenzweren tegen de regering. Wat daar nu precies onder verstaan wordt is niet helemaal duidelijk. 

De beschuldiging van de genocide ontkenning blijft natuurlijk in mijn westerse ogen een vage. Het is een ontkenning van de genocide zoals die opgelegd is door de autoriteiten van Rwanda. Als je iets anders er tegenaan kijkt, dan ben al snel een ontkenner van de genocide.  

Is de straf nu hoog uitgevallen of laag? Wie heeft er nu gewonnen? Hij is in ieder geval lager dan verwacht. De aanklagers zijn ontevreden, want ze hadden levenslang willen hebben. De aanhangers van Ingabire zijn ontevreden, want ze wilden vrijspraak. Beiden hadden levenslang verwacht, dus misschien toch wel een teken van de onafhankelijkheid van de rechters.  

Persoonlijk vind ik de straf te hoog. De beschuldiging van de genocide ontkenning is zeer arbitrair en als bij het samenzweren wordt gezegd dat het geen schade had aangericht dan is acht jaar veel te veel. 

Het schijnt zelfs zo te zijn dat ze morgen vrij zou kunnen komen als ze vraagt om ‘parole’. Dit kan gevraagd worden als een vierde van een straf erop zit. Sinds augustus 2010 zit ze al in de gevangenis, dus die twee jaar zit er al op. Het is natuurlijk wel de vraag of ieder verzoekt tot ‘parole’ ook wordt ingewilligd. Daarnaast is ze het in principe vast niet eens met de uitspraak en door te beroepen op ‘parole’ zal worden gezegd dat ze het eens is met de uitspraak. Dus dat zie ik niet gebeuren. 

De vier medeverdachten zijn waaschijnlijk op grond van ‘parole’ inmiddels al weer vrij man. Hun veroordeling varieerde van twee jaar en zeven maanden tot vier jaar en zes maanden. Nicolas, die namens Human Rights Watch het proces volgde, had het al voorspeld. Zodra het proces voorbij zou zijn, zouden die op vrij voeten staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten