maandag 21 maart 2011

Regenseizoen

Volgens onze reisgids Bradt is het eerste regenseizoen van maart tot en met mei en het tweede van oktober tot en met december. Maar iedereen zegt ook dat het laatste jaren anders is dan wat het geweest was, dat er geen echt regenseizoen meer is. We zullen ook hier maar de klimaatcrisis de schuld van geven.

Wij waren tot nu toe al een flink eindje op weg in maart, en we hadden tot nu toe nog niet zo veel van het regenseizoen gemerkt. Niet dat het niet regende, integendeel, het regent zelfs vrij regelmatig, zo om de dag was er wel een buitje. En dat gebeurde al vanaf de dag van aankomst in januari. En als het regent, dan kan het ook flink regenen. De gemiddelde bui duurde ongeveer zo’n uurtje, soms iets korter, maar ook wel eens wat langer. En dan regent het ook zo hard, dat alles even ook stilstaat. De straten zijn leeg, de mensen schuilen in grote drommen onder afdakjes. Men gaat rustig een uurtje of langer schuilen, want lopen in de regen, dat wordt hier echt niet gedaan. Regen is ook altijd een verklaring waarom mensen later op hun afspraak komen.

Maar is de regen voorbij, dan is de zon er ook zo weer, en dan herinneren alleen de plassen in de straten er nog aan dat het zojuist flink heeft geregend. De temperatuur die tijdens de buien iets lager was geworden is binnen de kortste keren dan weer op de normale temperatuur van 27 graden Celsius. Gewoon een lekker temperatuurtje!


Maar afgelopen zaterdag hadden we echt zo’n dag dat het de hele dag geregend heeft, die dag hebben wij dan ook geen zon gezien. ’s Ochtends echt van die gestage regen die in de loop van de dag overging in miezerregen. Dusdanig dat we besloten om toen toch maar even uit te gaan, anders zit je de hele dag maar binnen te hangen. En ook vandaag is er geen zon te zien, alleen maar grijze luchten, met vanochtend ook weer heel veel gestage regen. Gelukkig is het in de middag opgehouden met regenen, zodat Wilma en Marte zonder problemen naar de school van Marte konden gaan. Het weer is duidelijk anders geworden, zou dit dan toch het regenseizoen zijn?

En wij zijn blij dat het niet elke dag zo is, want zondag was het ’s middag wel zonnig. En heeft ons gezin, samen met gezin van mijn collega Nicole, een bezoek gebracht aan de Mamba Bar & Grill, waar we genoten hebben van het zwembad en een goede lunch.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten