maandag 4 april 2011

Huisgenoten

Afgelopen week hebben wij afscheid genomen van twee huisgenoten. Guillaume uit Canada heeft gedurende een maand bij ons in huis gewoond. Johan is een Nederlander en die heeft twee weken bij ons gewoond. Gedurende een week waren beiden tegelijk woonachtig in ons huis, dus toen was het gezellig druk. Ons huis is groot genoeg om vijf mensen te hebben, dus dat was geen probleem. Om te vieren dat we met z’n vijven in het huis aan het wonen waren, hebben we dan ook maar besloten om een keer gezamenlijk ‘brochette en chips’ te gaan eten in de Jambo Inn.

Guillaume is werkzaam op het kantoor van VSO in Canada en hij is voor een maand naar Rwanda uitgezonden om een zogenaamde Baseline Study uit te voeren. Het doel van zo’n studie is om te inventariseren hoeveel begunstigden (beneficiaries) door het werk van VSO worden bereikt. Hij moest zo veel mogelijk informatie vergaren van alle mensen die namens VSO aan het werk zijn gezet en hoeveel mensen ze bereiken door hier te werken. In de NGO wereld zijn sommige woorden (baseline study, beneficiary) gewoon hip en moet je gewoon zorgen dat je daar wat mee doet, dan zijn je donoren ook weer tevreden. Met Guillaume hebben we regelmatig van gedachten gewisseld over het functioneren van VSO in Rwanda en Canada en dat was ook zeer interessant.

Johan is een adviseur voor de dovenorganisatie in dit land en zeer actief in het bevorderen van de gebarentaal in Rwanda. Hij is zelf doof en is hier al voor de vijfde keer om de doven in Rwanda van advies te voorzien. Telkens komt hij voor een kortere periode om hier zijn werk te doen. Doordat Johan goed kan liplezen en goed kan praten is het mogelijk om goed met hem te communiceren. Door Johan zijn we heel veel wijzer geworden over dove mensen in het algemeen en over wat er allemaal speelt voor hen in Nederland en Rwanda. Het waren twee leerzame weken toen hij in huis was.

Voor Marte is het ook een heel bijzondere ervaring geweest. Ze moest wel even wennen aan nieuwe mensen in het huis, maar na een tijdje was het heel gewoon. Als ze er een keer niet waren was haar eerste vraag: “Waar is Guillaume nou?” of “Waar is Johan nou?”. Door Guillaume is ze ook steeds meer gewend geraakt aan de Engelse taal. Ze gaat sommige Engelse woorden begrijpen en met een klein duwtje begint ze ook al enkele woorden zelf te gebruiken. Door Johan is ze voor het eerst in aanraking gekomen met dove mensen. Tweemaal heeft Johan bezoek gehad van een persoon die doof was en toen communiceerde Johan met hen in gebarentaal. En dat kan er soms heel expressief aan toe gaan. Marte vond dat praten via gebarentaal heel interessant!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten