dinsdag 28 juni 2011

Buurtkerken

In Rwanda heb je heel veel kerken. In de eerste plaats is er natuurlijk de katholieke kerk. Bij ons in de buurt staat er een en die hebben we ook al eens bezoek gebracht. Daarover heb ik verteld in mijn verhaal met de titel ‘Kerkgang’.

Maar daarnaast heb je ook heel veel protestante kerken. Sommigen zijn onderdeel van een groter verband. Anderen lijken gewoon solitaire kerkjes te zijn.


Een kerk met heel veel aanhangers in Rwanda is kerk van de Zevendedag Adventisten.


De Apostles Church, van onze benedenbuurman.


De gebouw, met Jesus Christ geschreven op het dak, is vroeger een kerk geweest. Volgens Fabrice is deze kerk verhuisd naar een ander gebouw toen ze er niet meer inpasten. Nu wordt dit gebouw bewoond door een gezin met een heleboel kleine kinderen. Deze mensen hebben het niet breed.  


De Winners Chapel staat op de weg van ons huis naar de markt en het busstation. Er wordt altijd heel hard geschreeuwd, door twee mensen tegelijk. Eerst door de dominee uit Tanzania in het Engels en dat wordt dan gelijk vertaald in het Kinyarwanda.


De kerk van de Baptisten. Hier wordt heel beschaafd gezongen.


De New Vision Pentacostal Church zit op de tweede verdieping. Zo zijn ze goed te horen in de wijde omtrek.


Dit is een kerk zonder naam die onder de Smat supermarkt zit. Ondanks dat ze geen uithangbord hebben brengen ze toch veel mensen op de been.


Dit is een heel klein kerkje in een kantoorpand. Toen ik even om de hoek keek zag ik niet meer dan twintig mensen.


Deze kerk zit boven de Anarex supermarkt. Ook op donderdagavond hebben ze dienst en dan kun je dat heel goed horen als je drankje zit te drinken in de tuin van het Medi Motel. Op een keer zat er iemand zo vals te zingen, en hard, dat ik medelijden had met de mensen die aan het werk waren in de winkels onder de kerk.


In het verleden kon je De Prayer Palace Church regelmatig horen, ook door de week. De laatste tijd zie ik niet zo veel activiteit meer. Zouden ze gesloten zijn?  


Deze kerk zonder naam staat vlak bij de markt. Dit is de kerk die uitgebreid besproken is tijdens onze vorige umuganda van eind mei. Met de vergunning moet het inmiddels wel zijn gelukt, want ze zijn nog steeds bezig. Met het volume lukt het wat minder, want ze zijn in de verre omtrek te horen. Ik heb een kijkje om de hoek genomen en zag dat er maar liefst acht kerkgangers waren, waarvan twee met microfoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten