zondag 3 mei 2020

De wet van de stilte – Karin Anema

Het is corona tijd en dus wat meer tijd om boeken te lezen. Aangezien ik voor het werk veel te maken heb gekregen met Colombia is het boek van Karin Anema wel een mooi begin.


Zij maakt een reis door Colombia en vertelt over haar toerische uitstapjes, maar ook zeker over haar gesprekken die ze met allerlei mensen heeft gedurende deze reizen. Colombia heeft natuurlijk best een heftig verleden met handel in cocaine en alle misdaad die daarbij hoort, en daarnaast verschillende guerrillagroeperingen die op hun beurt weer belaagd werden door paramilitaire organisaties. Deze laatst hebben dan vaak weer connecties met het leger en grootgrondbezitters.

Inmiddels is het wat rustiger, maar denk niet dat alle problemen nu weg zijn. Er is nog steeds cocaïnehandel en er zijn nog steeds guerilla’s actief. Geweld is er nog steeds, maar niet meer zo excessief als jaren geleden. Vorig jaar mocht ik een klein weekje in Bogota zijn en daar heb ik eigenlijk niets gemerkt van alle problemen. Ik vond het een levendige en kleurrijke stad waar het fijn is om rustig rond te wandelen en heb geen gevaar gemerkt.


Maar schijn bedriegt en dat maakt dit boek ook duidelijk en vandaar ook de titel ‘De wet van de stilte’. Iedereen in Colombia heeft natuurlijk actief of passief wel iets meegemaakt. Mensen die actief zijn geweest in drugshandel, mensen die lid zijn geweest van de FARC of aanverwante organisaties, mensen die bij de para’s zaten, maar ook mensen die slachtoffer zijn geweest van de drugshandel, de FARC of de paramilitairen. En al deze mensen wonen nu misschien wel naast elkaar. En dan is het het beste om gewoon maar te zwijgen over het verleden. Dan kan dan dingen oprakelen waarvan niet duidelijk is wat dat voor gevolgen kan hebben. Vandaar dus die wet van de stilte.

Mooi dat Karin door rustig de tijd te nemen in de gelegenheid is om deze mensen echt te ontmoeten. Zodoende is in staat om die persoonlijke verhalen aan te horen. Mogelijk zijn de mensen dit ook eerder geneigd te doen omdat ze een buitenstaander is. Het boek geeft een mooi beeld van de huidige stand van zaken in Colombia. De enige nadeel van dit boek is dat op een gegeven moment wel een beetje op elkaar gaat lijken. Iedereen heeft wat meegemaakt en wil daar eigenlijk niets over zeggen. Gelukkig wordt dit op een aantal momenten onderbroken door een verslag van een toeristisch uitstapje, zoals een fietstocht of een trekking door de bergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten