vrijdag 2 september 2011

Cyangugu en het grensgevoel


Tijdens onze vakantie zijn we ook in Cyangugu geweest, helemaal in het zuidwesten van Rwanda, dicht tegen de grens aan van Congo. In Cyangugu is helemaal niets te zien of te doen, dus het is een heerlijke plek om lekker niets te doen. We zijn er heengegaan om het filmische gevoel van het leven aan de grens te beleven.



Wij nemen onze intrek in Hotel du Luc. Dit hotel straalt iets uit van vergane glorie. Ik stel me zo voor dat het in de nasleep van de genocide een pleisterplaats voor journalisten is geweest. Aan de overkant van de grens bevindt zich de veel grotere zusterstad Bukavu. Als gevolg van de genocide zijn er in 1994 honderdduizenden Rwandezen, voornamelijk Hutu’s, over de grens gevlucht. Deze kwamen terecht in vluchtelingkampen vlak over de grens, van waaruit ze weer clandestiene operaties richting Rwanda uitvoerden. De journalist zie ik genieten van zijn glas whisky na een lange dag van gevaarlijk en hard werken.



Onze kamer heeft de afmeting van twee volleybalvelden. Wij hebben een balkon met uitzicht op de grensrivier Rusizi, die ontspringt uit het Kivumeer en uitmondt in het Tanganyikameer. Aan de overkant kijken we uit op Congo. Het verboden Congo, want van VSO is het verboden dat wij maar een voet op het grondgebied van dat land zetten. Veel te gevaarlijk!



Vanuit onze kamer hebben we uitzicht op de brug die de grensovergang vormt tussen Rwanda en Kongo. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gaan er mensen de grens over. Sommige auto’s, enkele fietsen en brommers, maar het merendeel gaat lopend de grens. Een substantieel aantal mensen vervoert iets. Alles zo observerend lijkt het of er meer spullen van Rwanda naar Congo gaan dan andersom. Ik hoor altijd dat Rwanda zo’n duur land, maar meestal is dat in vergelijking met Uganda. Het lijkt er dus op dat Congo een duurder land is dan Rwanda. Regelmatig zie ik ook dat spullen handmatig van Rwanda de grens overgebracht worden, terwijl aan de overkant in Congo een vrachtwagen klaarstaat om alles in te laden. Daar zal vast ook wel een logische gedachte achter zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten