donderdag 8 september 2011

Pubquiz (de antwoorden)

Op 6 september was het dan zo ver. De eerste Nederlandstalig pubquiz na de zomerstop. Het is een beetje zinloos om van mijn werk naar huis te gaan om vervolgens weer vliegensvlug te moeten vertrekken naar de White Horse. Dus ik ga rechtstreeks. Om een uur of zes ben ik er. Joris en Katrien, Vlaamse deelnemers aan de quiz, zijn er al. Vanwege dezelfde reden als ik zijn zij ook zo vroeg. Ik schuif bij hen aan tafel en bestel een pizza en een Primus en samen wachten we op wie er nog meer gaan komen op deze avond.


Na een uurtje komt Marie-Louise en zo rond half acht druppelen nog meer mensen binnen. Het aanvangstijdstip is gezet op half acht met de bedoeling om om acht uur te beginnen. Dat lukt ons bijna. Uiteindelijk zijn er 21 mensen aanwezig die zich verdelen over vijf groepen. Met zijn tweeën vuren we uiteindelijk zo’n kleine tachtig vragen af op het gezelschap. Daar doen we ongeveer een uur over. Dan worden de vellen papier van de vijf groepen gerouleerd, zodat ze onderling kunnen worden beoordeeld. Vervolgens lezen we de antwoorden voor.


En hier zijn de antwoorden.

Categorie: Rwandese acroniemen
 1. MINAFFET
 2. MINECOFIN
 3. Ministry of Gender and Family Promotion
 4. National Commision for the Fight against Genocide, Commission Nationale de Lutte contre le Genocide
 5. Collectif des ligues et associations de défense des droits de l'homme, Rwandan Collective of Leagues and Associations for the Defense of Human Rights
 6. 19, maar soms meer, dus elk antwoord hoger dan 18 is goed.
Categorie: astronomie
 1. a. Van 27 oktober tot en met 18 november. b. Tijd 5.38.
 2. a. Van 12 tot en met 20 februari. b. Tijd 6.09
 3. 22 december (12 uur, 14 minuten, 23 seconden)
 4. ongeveer 14 minuten, exact is het 13 minuten, 55 seconden.
 5. 9 uur, 7 minuten en 17 seconden.
Categorie: sport
 1. Rene Hiddink, broer van Guus Hiddink
 2. Enige voetballer die op een WK voetbal in een wedstrijd zowel een eigen als een regulier doelpunt heeft gemaakt.
 3. Magdenburg
 4. 18 punten
 5. (MTN) Peace Cup
 6. 0-5
 7. Amavubi (Wasps)
Categorie: wildlife
 1. Kwita Izina
 2. 22
 3. Urahirwa (Future Prospects)
 4. Great White Pelican (1m78) en Marabou Stork (1m52) of Goliath Heron (1m52). Roze pelikaan, maraboe of reuzenreiger. Grappig dat de pelikaan wit in Engels is en roze in het Nederlands.
 5. Omdat de zebra zo onverstoorbaar aan het grazen was, was zebra niet op tijd toen alle mooie vachten, slurven en hoorns werden uitgedeeld en bleef er alleen nog het zwart-wit gestreepte boevenpak over.
Categorie: vliegen
 1. 21
 2. Zaterdag
 3. Zondag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (5 keer)
 4. KL535 of KL537
 5. Dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (4 keer)
 6. SN463 of SN465
Categorie: number one
 1. http://www.paulkagame.com/
 2. Gitarama
 3. 53 jaar (geboren 23 oktober 1957)
 4. 4
 5. Jeannette
Categorie: lokaal bestuur
 1. 30
 2. Rusizi
 3. Huye
 4. Astrida
Categorie: ontwikkelingssamenwerking
 1. € 44.100.000
 2. Geen idee, dus alle antwoorden zijn goed.
 3. 75 %
 4. 35 %
De score wordt niet meer gecontroleerd, we gaan ervan uit dat iedereen op een correct manier de vragen heeft beoordeeld. De uitslag wordt voorgelezen vanaf de vijfde tot de eerste plaats, ondertussen troosten wij het team dat als derde is geëindigd.

Dan is het nog niet afgelopen want er komt nog een shoot out ronde. Van de twee beste teams wordt een vertegenwoordiger naar voren geschoven, die om de beurt binnen een minuut zoveel mogelijk goede antwoorden moeten geven op een aantal korte vragen. Nadat dat is afgerond feliciteren wij de winnaar en ronden wij het geheel af in een informele nazit.

Er zijn vier vragen die door elk team goed zijn beantwoord, namelijk de vragen 2, 19 , 37 en 40. Die waren te gemakkelijk. De vragen 4, 17, 22 (maraboe), 28, 30 en 34 waren nog door vier van de vijf teams goed beantwoord. Negen vragen zijn door geen van de teams goed beantwoord. Dat zijn de vragen 7a, 8a, 8b, 10, 15, 16, 21, 23, 24 en 27. Die waren dus te moeilijk.

Achteraf gezien had het team dat oorspronkelijk tweede was geworden een punt te veel gekregen en het team dat derde was geworden een punt te weinig. Dus het team dat tweede was had eigenlijk derde moeten zijn en het team dat derde was eigenlijk tweede. Dus had het team dat uiteindelijk gewonnen heeft eigenlijk de quiz voor de volgende keer moeten organiseren en had het team dat derde is geworden vai de shoot out ronde de winnaar kunnen worden. Is dat nog te volgen? Maar ja, dat is ook achteraf.

Volgende afspraak is op dinsdag 11 oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten