maandag 5 september 2011

Rwanda - Ivoorkust 0-5

Afgelopen zaterdag was er een voetbalwedstrijd tussen Rwanda en Ivoorkust. Het was een groepswedstrijd in groep H in aanloop naar de Africa Cup of Nations dat begin volgend jaar gaat plaatsvinden in Gabon en Equatoriaal Guinee. Ivoorkust had zich allang geplaatst en Rwanda was al uitgeschakeld, dus het was geen wedstrijd meer van groot belang.

Zoals gewoonlijk is vlak van te voren nog niet bekend waar en hoe laat de wedstrijd zal gaan plaatsvinden. In de week voorafgaand aan de wedstrijd ben ik dan maar eens naar het kantoor van de landelijke voetbalorganisatie gegaan om wat informatie in te winnen. In het ‘Maison du football’ werd ik begroet door het lachende gezicht van de heer Blatter. In 2005 had hij had dit kantoor nog persoonlijk geopend als cadeautje van de FIFA. Zo heeft hij zich bij elke volgende verkiezing vast verzekerd van de stem van Rwanda.

Bij de balie konden ze me vertellen dat de wedstrijd in het Amahoro stadion zou zijn en zou beginnen om half vier. De kaarten zouden zaterdag te koop zijn vanaf een uur of tien in de ochtend. Aan de muur hingen de vergeelde posters van de wereldkampioenschappen uit het verleden. Ik kreeg een kleine rondleiding in het gebouw en constateerde dat de laatste twee edities niet vertegenwoordigd waren. Waarschijnlijk waren de posters opgehangen voor het bezoek van Blatter en is er sindsdien niets meer gebeurd.

Zaterdagochtend ben ik gauw naar het stadion gegaan om wat kaartjes te kopen. Mark, Tammy en Nicole zouden ook meegaan, dus het werden vier kaartjes voor de VIP tribune voor 5.000 Frw per stuk. Ik wilde er vroeg bijzijn, want de vorige keer was het vrij chaotisch. Maar om tien uur was het nog rustig, dus ik kon de kaartjes in alle rust aanschaffen.

Om drie uur wilde ik in het stadion zijn. Voor het geval Paul Kagame ook op zou komen dagen, had ik uit voorzorg mijn mobiele telefoon maar thuisgelaten. Gezien eerdere ervaringen had dan het risico bestaan dat ik die ergens had moeten achterlaten. De controle om in het stadion te komen viel echter alleszins mee, waarschijnlijk zou de president dus niet komen. Een blikkerig bandje met het volkslied van Ivoorkust werk gespeeld. Het volkslied van Rwanda werd gezongen door het zanger. Hij kon er geen genoeg van krijgen, minuten ging hij door, toen iedereen dacht dat hij klaar was, zette hij in voor nog een couplet. Het Rwandese volklied heeft waarschijnlijk net zo veel coupletten als de onze, en het lijkt erop dat ze nu allemaal zijn gezongen. We konden nog maar net het aanvangstijdstip van half vier halen.




Rwanda speelde in het geel, de kleur van Ivoorkust was deze keer groen in plaats van oranje. Jammer, zo zou het geen wedstrijd tegen het andere oranje worden. De eerste twintig minuten waren niet heel opwindend, de bal werd wat heen en weer getikt, zonder dat er sprake was van echte kansen voor het doel. Op dit moment had het er nog alle schijn van dat het een gelijkopgaande strijd kon worden. Maar dan opeens een kleine versnelling van de kant van Ivoorkust, een paar goede passes, de verdediging van Rwanda kijkt toe en grijpt niet in, en dan is het 0-1. En even later liggen de tweede en derde er ook in en gaan we rusten met 0-3. Het is dan al duidelijk wie er gaat winnen.



In de rust hebben we even de tijd om goed naar het publiek te kijken. Het stadion is ongeveer voor de helft gevuld. Op onze VIP tribune zijn een paar mensen uit Ivoorkust die behoorlijk in hun nopjes zijn en volgens mij is elke muzungo uit Kigali afgekomen op deze wedstrijd, want het publiek ziet aardig blank. Omdat we op de VIP tribune zitten, kunnen we nu ook bier bestellen, dus dat doen we dus ook maar.


We gaan de tweede helft in met de hoop dat het misschien nog kan kantelen. Maar het blijft een wedstrijd van de mannen tegen de jongens. De spelers van Ivoorkust zien er ook gewoon imposanter uit, zeker in vergelijking met die iele mannetjes uit Rwanda. Ivoorkust gaat door op dezelfde weg zonder zich echt bovenmatig in te spannen. Het scoort nog twee doelpunten. We hopen dat er misschien nog een eredoelpunt gemaakt gaat worden door Rwanda, maar ook dat zit er niet in, dus eindigen we met de duidelijke uitslag van 0-5.

De analyse doen we na afloop onder het genot van een Primus of een Mutzig in een belendende bar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten