maandag 14 februari 2011

Ben Knapen

Morgen komt onze Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (vroeger heette dat gewoon Minister van  Ontwikkelingssamenwerking) Ben Knapen op bezoek in Rwanda. In de twee dagen dat hij hier op bezoek is zal hij gaan praten met een aantal ministers en op bezoek gaan bij projecten die gefinancierd worden met Nederlands geld.
In de Nederlandse kranten zie ik dat er veel aandacht is voor de hechtenis van Victoire Ingabire. Deze vrouw woonde jarenlang in Nederland voor ze begin 2010 naar Rwanda vertrok om mee te doen aan de verkiezingen van het presidentschap. Op 14 oktober 2010 is ze gearresteerd en ze zit sindsdien nog steeds in de gevangenis. Volgens de krant zal Ben Knapen aandringen op een eerlijk proces, sommige anderen vinden dat hij moet vragen om ommiddelijke vrijlating. Omdat het proces niet juist wordt gevoerd en omdat de beschuldigingen vals zijn. Over een paar dagen weten we misschien meer over wat onze Staatssecretaris heeft gezegd.
In de plaatselijke krant heeft ook iets gestaan over het aanstaande bezoek. Onze Staatssecretaris wordt hier aangekondigd als ‘Dutch Minister for International Cooperation’, dus deze opwaardering kan hij vast waarderen. In dat artikel stond niets vermeld over Victoire, maar volledigheidshalve moet ik zeggen dat het officiele document van het Ministerie er ook niets over vermeldt. Wel is men hier bezorgd over het feit dat Nederland wil gaan bezuinigen op Ontwikkelingsamenwerking en dat men bang is dat dit zeker ten koste van Rwanda zal gaan. Hier zal Ben Knapen van deze kant zeker op aangesproken worden.
Vorige week stond er in de krant ook een uitgebreid artikel over twee vrouwen die artikelen hebben geschreven in een weekblad. En deze twee vrouwen zijn door een rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en zeventien jaar. De reden van hun veroordeling is: ‘inciting public disorder and creating ethnic divisions’. De artikelen zaten er natuurlijk niet bij, maar je denkt natuurlijk wel, hoe erg kan het zijn dat je veroordeeld wordt tot zulke lange gevangenisstraffen. Aan de andere kant heeft dit land natuurlijk ook een historie van haatzaaien via de media met rampzalige gevolgen, dus ik kan me er ook nog iets bij voorstellen. Interessante rechtszaken, ook voor de heer Knapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten