dinsdag 1 februari 2011

Heldendag

Vandaag is het Heldendag (Heroes’ Day). Dat is een vrije dag, dus zijn alle overheidsdiensten en banken gesloten. Een groot aantal van de winkels is echter wel gewoon open, net zoals op zondag, dan zijn veel winkels ook gewoon open.

Met vrije dagen is het maar vreemd geregeld in Rwanda. Vaak wordt pas vlak van te voren aangekondigd dat er een vrije dag is. Menige buitenlander is in het verleden wel eens op kantoor verschenen en stelde toen vast dat er verder niemand aanwezig was. Achteraf blijkt dan dat de dag ervoor afgekondigd is dat de volgende dag een vrije dag is en de gewonde Rwandees weet dat dan ook. Maar de buitenlander is niet tijdig op de hoogte gesteld en zit dan in zijn eentje op kantoor.

Volgens de Bradt gids is 1 februari een nationale feestdag. Dus om goed voorbereid te zijn heb ik vorige week al eens geïnformeerd bij Saphira of dat betekent dat ons kantoor ook dicht zou zijn. Zij wist hier echter niets van, ons kantoor zou gewoon open zijn. Op maandagmiddag nog maar eens geïnformeerd bij haar, en toen bleek dus toch wel dat ons kantoor gesloten zou zijn vanwege Heldendag. Over het waarom van de Heldendag kon zij mij niets vertellen.

De krant The Times, een krant die bekend staat als zijnde regeringsgezind, wist vandaag het volgende te melden:

The heroes remembered today include Maj. Gen. Fred Gisa Rwigemaas, the Unknown Soldier, King Charles Leon-Pierre Mutara III Rudahigwa, Felicite Niyitegeka, Michel Rwagasana, Agatha Uwilingiyimana and the students of Inyange Secondary School.

Er zijn dus heel wat helden, en waarschijnlijk zijn ze nog lang niet allemaal genoemd.

Het heeft ook iets van planning. In Nederland worden er al weken van te voren plannen gemaakt voor de invulling van de vrije dag. Hier hoort men pas een dag van te voren dat het een vrije dag is, terwijl het gewoon elk jaar een vrije dag is, en dan is het gewoon een lekkere vrije dag, een extraatje.


Vandaag dus een rustige dag, en een mooie dag om met kopje koffie buiten op de veranda te kijken en te luisteren naar de verschillende vogels in de tuin. Zij zijn vandaag mijn helden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten