zondag 6 februari 2011

Engels voetbal

Wat is dat toch met dat Engelse voetbal? Waarom is elke wedstrijd uit de Engelse competitie te zien in de verste uithoeken va de wereld? Dat was in Cambodja al het geval, en nu dus ook weer in Rwanda. Bij een bar in een verafgelegen dorp zie je dan de aankondiging staan dat ze om 17.00 uur de wedstrijd van Sunderland tegen Blackpool uitzenden. Wie wil daar nu naar kijken?

Vorige week zat ik onder andere met twee Rwandezen te eten en op een gegeven moment kregen we het over voetbal. De een was hartstochtelijk fan van Manchester United en de ander van Arsenal. Ik voelde me een beetje verloren in de discussie, en om toch een beetje mee te doen heb ik besloten om ook maar een favoriet team aan te nemen. En die avond was het Manchester City, maar dat kan de volgende keer weer anders zijn.

In Kabarore, ver weg op het platteland in het oosten van Rwanda, ben ik bezoek bij Neal. Hij woont daar in een huis met David en Sarah. Ook in deze verre uithoek is er Engels voetbal. Wij gaan naar de New London bar en bestellen daar de standaard maaltijd (brochette and chips) met een Primus en zijn klaar voor de wedstrijd van Manchester United tegen Wolverhampton Wanderers. Neil is fan van Manchester en David en Sarah van Wolves. Ik moet dus in het midden zitten. Deze keer blijf ik neutraal. Manchester United is koploper, maar verliest in een matig duel toch met 2-1 van de tegenstander die ook na deze gewonnen wedstrijd nog steeds helemaal onderaan staat in de competitie.

De bar is verder gevuld met minstens dertig jonge Rwandese mannen die luid meeleven met de wedstrijd. Zij bestellen niets, maar betalen wel 300 Rwandese francs om de wedstrijd te mogen zien. De helft van de zaal leeft intens mee met Manchester, de andere helft met Wolverhampton. Mijn vermoeden is deze laatste eigenlijk fan van Arsenal zijn en alleen maar hopen dat Manchester verliest. Zij hebben dus een mooie avond. Als de wedstrijd afgelopen is, dan stroom de zaal leeg en blijven wij met zijn vieren achter. Tijd om ook naar huis te gaan.

Al die aandacht voor het Engelse voetbal. Ondertussen vindt nu ook het Afrikaans kampioenschap voor landenteams plaats, met Rwanda als deelnemer, en daar lijkt hier helemaal geen aandacht voor te zijn. Vreemd.

2 opmerkingen:

  1. Hé meeloper! Een beetje ex-grunninger kent zijn principes! FC Grunn had dan nu op de Rwandese kaart gestaan! Wit-groen, in die kleuren had je in die kroeg moeten zitten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens......wit-groen van "onze" FC Gr zijn natuurlijk DE kleur(en) om als voetbaltenue te dragen bij (Afrikaanse) voetbalwedstrijden !
    Dus Bert.......volgende wedstrijd bijwonen in een Wit-Groen shirt/blouse/trui of wat dan ook.
    gr, Bas

    BeantwoordenVerwijderen