vrijdag 7 oktober 2011

De rally

Ook in Rwanda hebben ze een rally. De KCB Rwanda Mountain Gorilla Rally. Een echte rally voor auto’s. Weliswaar slechts drie dagen, maar toch, een echt rally.


Op zondag zouden ze aankomen in Kigali en zouden de prijzen worden uitgereikt. Om een uur of twee dus maar ons op naar Expo terrein, waar het evenement zou plaatsvinden. Ik zie duidelijk een rallyauto voor de ingang staan. Vlakbij staat een muzungo-gezin de boel te aanschouwen. Ik hoor een Vlaamse tongval en schiet de man van het gezelschap aan. Hij blijkt hier in functie te zijn, want hij werkt bij Brussels Airlines en dat is een van de sponsoren.  

Als ze aanstalten maken om het hoofdterrein op te lopen, loop ik met hen mee. Zo kom ik er tenminste gemakkelijk in, al denk ik dat elke muzungo probleemloos was binnengekomen. Dit in tegenstelling tot de gewone Rwandees.

Aan de zijkant van het terrein zie ik acht auto’s staan. Dat zijn alle auto’s die er zijn gefinisht. Oorspronkelijke zijn er twintig gestart. Op de zijkant van de auto’s staan de namen van de deelnemers in combinatie met het land dat ze vertegenwoordigen. Bij de auto’s die Rwanda vertegenwoordigen zie ik namen staan als Van der Haert en Vindevogel staan. Dat klinkt niet heel erg Rwandees.


Eerst is er een voorprogramma van een komisch kwartet uit Kenia. Dit viertal doet een mal dansje op muziek. Het is een ouderwets soort humor wat doet denken wat wij in Nederland in de jaren zeventig op televisie hadden. De mannen laten elkaar struikelen, delen tikken uit met hun stok en laten winden in elkaars gezicht. Een vrouw die naast mij staat proest het uit van het lachen.

Dan worden de prijzen uitgedeeld. Een team uit Madagascar is als eerste geëindigd en zij rijden een verhoging op. Dan stappen ze uit en krijgen allerlei zaken in handen gedrukt, zoals bekers, beelden, bloemen en champagne. Een team uit Rwanda, zo blank als maar kan zijn, was als tweede geëindigd en een team uit Burundi als derde.

Van de acht teams die er waren gefinisht waren er drie afkomstig uit Rwanda, twee uit Burundi, twee uit Madagascar en één uit Uganda. Het team uit Uganda was als laatste geëindigd. Het is wel grappig om te zien dat er bij de teams uit Rwanda en Burundi niemand te zien was die ogenschijnlijk van oorsprong afkomstig was uit deze landen. Alleen de teams uit Madagascar en Uganda leken te bestaan uit mensen die geboren zijn in dat land. Of ben ik nu helemaal fout aan het denken? In ons Nederlands elftal zitten ook mensen met een donkere huidskleur, dus waarom kan iemand met een blanke huidskleur Rwanda niet vertegenwoordigen?

En dit was de uitslag:

Rwanda Mountain Gorilla Rally 2011 - 2nd October 2011
FINAL RESULTS

1. Jean-Yves RANARIVELO / Rila RANAIVANANPIANIO (MDG) Subaru 3:38:38
2. Gaincarlo DAVITE / Sylvia VINDEVOGEL (RWA) Subaru 3:43:02
3. Valery BUKERA / Nital KHETIA (BUR) Subaru 3:45:15
4. Christakis FITIDES / Julie VAN DER HAERT (RWA)Subaru 3:53:47
5. Alain DETHISE / Roland VAN DER VEKEN (BUR) Subaru 4:02:17
6. Freddy RAKOTOMANGA / Adam YACHINE (MDG) Subaru 4:02:32
7. Elefter MITRAROS / Paolo PAGININ (RWA) Subaru 4:18:38
8. Wycliff BUKENYA / Ahmed SENYONJO (UG) Mitsubishi 4:19:39


Na afloop sprak ik nog even met Julie van der Haert. Zij was de bijrijder in het team dat als vierde is geëindigd. Na een paar eerste woorden in het Engels, zijn we al gauw overgeschakeld op het Nederlands. Gezien haar Vlaamse tongval is het duidelijk waar ze van oorsprong vandaan komt, maar nu woont ze toch echt in Rwanda. Al mijn twijfels over het rechtmatig uitkomen voor Rwanda zijn weggenomen. Ze gaf verder aan dat ze alleen maar aan deze rally deelneemt, de andere rally’s in de regio laat ze aan zich voorbijgaan.

Dan is de ceremonie voorbij en is het tijd om Mark en Tammy te gaan vergezellen in hun lokale bar ‘Le Capital’ om naar de wedstrijd van vijf uur te kijken, namelijk Tottenham Hotspur tegen Arsenal. Uitslag 2-1, tot grote tevredenheid van Mark.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten