maandag 17 oktober 2011

Skyline

Rwanda kun je grofweg verdelen in tweeën. Er is Kigali en er is de rest.


In Kigali gebeurt van alles, in de rest van het land is niets te beleven. Het ene nieuwe gebouw in Kigali is nog niet af of men is al druk bezig met allerlei andere gebouwen. In de provincie is niet zo veel bouwactiviteit te bekennen.


Het meest in het oog springende nieuwe gebouw is de Kigali City Tower. Het is bijna klaar. Naast heel veel kantoorruimte komt er op de begane vloer een nieuwe supermarkt van Nakumatt. In de binnenstad is er al een enorme supermarkt van deze keten uit Kenia en nu komt er op een paar honderd meter afstand een nieuwe, nog veel grotere. Maar het mooiste van dit nieuwe gebouw zal zijn dat er een heuse bioscoop komt met drie zalen. Ik ben alleen benieuwd of ik dat nog ga meemaken.


Een ander groot nieuw gebouw is het Insurance Plaza Building. Die lijkt ook bijna af, maar als je dan wat dichterbij komt, dan is er nog heel wat werk te doen. Dit gebouw wordt gebouwd in opdracht van het Social Security Fund of Rwanda. Ook hier wordt het pensioengeld dus gestoken in vastgoed.


Verderop staat een gebouw dat nog lang niet af is. Er staat geen bordje bij wat het zou moeten worden. Misschien een nieuw kantorenpand, of misschien toch een winkelcentrum?


Een gebouw waar ze nog maar net mee begonnen zijn is de Kigali City Hall. Blijkbaar heeft men echter haast, want ook ’s avonds laat is men druk bezig bij dit project. Laat dat maar aan de Chinezen over.


Een gebouw in de steigers wordt neergezet door de bouwers met de intrigerende naam Everlasting Contractors. Zou dat betekenen dat het eeuwigdurend bouwproject is? Van de buitenkant is niet te zien wat de functie ervan zal worden. Ik heb gehoord dat het een enorme overdekte markt zal bevatten, maar zeker weten doe ik het niet.


Vlak daarachter is een enorm stuk braak liggend terrein. Daar gaat met behulp van de Chinezen vast ook iets heel moois worden neergezet.


Vlak bij het Kigali Serena Hotel wordt een nog veel groter nieuw hotel gebouwd. De Chinezen zijn dit aan het bouwen voor de Chinese hotelketen New Century Hotel. De geruchten gaan echter ook rond dat het uiteindelijke de Kigali Marriott gaat worden. Als ik er langs komt dat is er altijd wel wat bouwactiviteit, maar nooit veel. Veel progressie heb ik de afgelopen maanden niet gezien.


Buiten het centrum is men bezig met het Kigali Convention Complex. Ook hier heb ik de afgelopen maanden weinig bouwactiviteiten kunnen ontdekken. De kranen staan er nog even hulpeloos bij als aan het begin van het jaar. Het schijnt dat te maken heeft met een conflict tussen de Duitse architect en de Chinese bouwers. De architect wil op zijn Europees dat het mooiste van het mooiste wordt met het beste materiaal. De Chinezen willen gewoon lekker snel en goedkoop bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten