dinsdag 25 oktober 2011

Het concert van Dr Claude

Tijdens onze opname sessie van de video voor ‘I love you so’ waren we al uitgenodigd voor het optreden van Dr Claude en een keur van andere artiesten op vrijdag 21 oktober vanaf zeven uur ‘s avonds. Via mail kregen we later nogmaals een uitnodiging.

Warmly recommended concert at Ishyo this Friday evening from 05.30 p.m.
Singer ''Big Mama'' combines a traditional feel with a modern sound brought with her unique voice that embraces and enchants you!
        Featuring Dr Claude, Miss Shanel and others!!!
                Bring friends and music lovers!

Tijdstippen is altijd een moeilijk begrip in Rwanda. Ik was ruim op tijd aanwezig en natuurlijk veel te vroeg voor alles. Naast Ishyo bevindt zich de uitspanning Shooters. Omdat het toch nog lang niet was begonnen kon ik daar een hapje eten en rustig gaan aanschouwen wat er ging gebeuren.

Intussen was al wel duidelijk geworden dat de artiesten veel later zouden gaan optreden en dat zij voorafgegaan zouden worden door 'Comedy night'. Om ongeveer acht uur gingen veel mensen naar binnen en dat leek een goed teken om ook naar binnen te gaan. Humor in Rwanda, daar hadden we nog niet van gehoord, dus het maakte wel nieuwsgierig.


En het viel in het geheel niet tegen. De teksten waren voor de helft in het Engels en voor andere helft in het Frans. Slechts een zeer beperkt gedeelte was in het Kinyarwanda. Het Engels was heel goed te volgen en was op zijn tijd heel humoristisch. Het Frans was minder goed te volgen, maar gezien de reacties uit de zaal moet het ook heel erg goed te zijn geweest.


De scene in het Kinyarwanda was weliswaar niet te verstaan, maar door de mimiek kon de essentie ervan perfect worden overgebracht. Een klant in een restaurant wilde bestellen van de uitgebreide menukaart, maar moest telkens weer teleurgesteld worden omdat hetgeen hij wilde bestellen toch niet aanwezig was. Een heel herkenbare situatie. Of dat ze in een bar proberen om je een warm biertje te slijten in plaats van een koude.


Heel veel grappen gingen over het verschil tussen mannen en vrouwen. Ook religie werd op de hak genomen. Maar politiek kwam er niet aan te pas. De naam Paul Kagame is niet gevallen die avond, terwijl hij natuurlijk iemand is waar je zeer veel grappen over zou kunnen maken. Geen enkel politiek item werd aangekaart. Dat is hier dus nog een brug te ver.

Meer dan een uur hebben we zo genoten van Rwandese humor. Zeer leerzaam en zeer vermakelijk. Na een kleine pauze waren we terug voor het optreden van de artiesten.


De eerste die ging optreden was Natascha. Zij was ook aanwezig bij het opnemen van de video van Dr Claude. Zij zong twee liedjes in het Engels. Goed in elkaar zittende muziek dat begeleid door een strak klinkende band lekker werd gebracht.


Daarna was het de beurt aan Miss Shanel. Ook zij zong twee liedjes. Haar bijdrage was meer traditioneel. Het eerste liedje was a capella en het tweede alleen begeleid door gitaar. Mooie ingetogen muziek.


Vervolgens kwam Dr Claude op het podium. Hij zette meteen de zal op zijn kop, want iedereen kwam uit de banken overeind en begon te dansen. Hij zong ook slechts twee liedjes, en dat was jammer, want het smaakte naar meer.De avond werd afgesloten door de hoofdact Big Mama. Zij is de moeder van Natascha, en ook zij was in de garage van Dr Claude toen de video gemaakt werd. Zij woont in België en heeft onlangs een cd gemaakt. Hier in Rwanda maakte ze deze avond haar debuut op het podium. Haar muziek is een mix van traditionele muziek met moderne elementen. Alle liederen zijn in het Kinyarwanda. De muziek klonk erg goed, een goede mix van snelle en langzame nummers. De ene keer wat meer traditioneler dan de andere. Haar stem sprak mij op de een of andere manier niet zo aan. Er zaten te veel trillingen in. In potentie heeft ze een hele goede stem, maar het kwam er naar mijn inzien niet helemaal uit. Toch was het al met al een aangenaam optreden en scoorde het toch nog een ruime voldoende.


Tijdens het optreden werd ik aangeschoten door een jongeman met de naam Sabin. Hij zei dat hij een website had over artiesten in Rwanda. Hij wilde de volgende dag een artikel plaatsen op zijn website, maar hij had zijn camera vergeten. Dus vroeg hij mij of ik de foto’s die ik gemaakt had tijdens die avond beschikbaar wilde stellen. Daartoe was ik bereid en de volgende ochtend heb ik hem een linkje toegestuurd van mijn foto’s. ’s Avonds heb ik zijn website eens opgezocht. Jawel hoor, hij had een stukje geschreven over die avond en mijn foto’s erbij geplaatst. Met bronvermelding. Hier is de link naar het stukje: http://www.inyarwanda.com/news_full.php?newsTopic=1110220940

Geen opmerkingen:

Een reactie posten